Som tidigare meddelats har Curt Mileikowsky avlidit i Lausanne, Schweiz, där han under senare år varit bosatt. Han blev 82 år.
Curt blev ryktbar som vice vd i Asea och vd för Saab-Scania, men hans intressen, kunskaper och insatser sträckte sig långt utanför de officiella befattningarna. Han hade renässansmänniskans fantasi, förmåga att se samband mellan olika vetenskaper och skapa synteser.
Efter civilingenjörsexamen i teknisk fysik 1947 var han en tid assistent åt den landsflyktiga Lise Meitner som varit först med att tolka kärnklyvningen. Genom henne fick Curt en personlig anknytning till vetenskapens ödesdrama -- kapplöpningen om atombomben. Han inspirerades också som faktagranskare åt Harry Martinson när denne arbetade på sitt Aniara-epos: Curt hade fantasin att ta till sig diktarens visioner och hänföras av hans språk.
Curts forskning vid Nobelinstitutet för fysik ledde 1953 till teknologie doktorsgrad och docentur. Året därpå blev han t f professor vid KTH, vilket kunde ha lett till en lysande akademisk karriär, men han valde istället en bana inom spetsteknologin i industrin. Denna inledde han som chef för Aseas nybildade atomkraftavdelning, där han startade den tekniskt så framgångsrika utvecklingen av en svensk lättvattenreaktor av kokartyp.
Curts skicklighet att föra svåra kontraktsförhandlingar kring tekniskt nya komplicerade objekt ledde till att han 1962 avancerade till marknadschef och vice vd för Asea. I denna befattning mötte han den stora utmaningen att ta hem totalleveransen av Oskarshamn 1, Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Med sin effekt på 440 MWe var det Sveriges största kraftaggregat alla kategorier, och Aseas genom tiderna största beställning. Den undertecknades av Oskarshamnsverkets Kraftgrupp AB (OKG) i juli 1965. Asea var nu det enda företag som levererade lättvattenreaktorer utan amerikansk licens och kom att sälja elva reaktorer av denna typ i Sverige och Finland, de största på 1080 MWe.
Framgångarna vid Asea ledde 1968 till vd-posten i Saab-Scaniakoncernen, som under Curts tio år där utvecklade Jas, vidgade exportmarknaden för Saabs strids- och skolflygplan, mer än tredubblade Scanias lastvagnsproduktion och introducerade turbon på personbilssidan. 1978 uppstod meningsskiljaktigheter inom Saabs ledning om en planerad fusion med Volvo, vilket ledde till att Curt lämnade företaget.
Utöver sin insats inom verkstadsindustrin kom Curt att spela en inte lika känd roll inom svensk medicin. Genom sitt delägda företag Scanditronix var han drivande då det gällde att i Sverige lansera den så kallade PET-metoden, som blivit oersättlig för bland annat avbildningen av processer i hjärnan ("brain mapping"). Utvecklingen av bestrålningsutrustning för cancerterapi gjorde att han utsågs till ledamot av regeringens Cancerkommission. Han var också delaktig i lanseringen av handikappfordonet permobilen.
Också hans sista decennium präglades av intellektuell verksamhet. Han publicerade arbeten inom astrobiologi, medvetandeteori och om kärnvapenspridning. Redan tidigt pekade han på risken att stater som i hemlighet utvecklar kärnvapen kan anlita terrorister för att anonymt detonera dem.
En egenskap som Curt behöll upp i hög ålder var att se framåt och ta sig an nya utmaningar även om de rimligen skulle ta decennier att fullfölja. Hans entusiasm och engagemang gav en illusion av odödlighet. Nu har illusionen brustit och världen känns fattigare.