Daniel kan inte pensionera sig

BPA-arbetsledaren och privatföretagsägaren Daniel Forsberg, Linköping, fyller 3 juni 65 år. Han ska försöka pensionera sig. Det är inte säkert, att han lyckas.

Daniel Forsberg i sitt stora vardagsrum. Han ser fram mot 65-årsdagen och längre fram en härlig sommardag, då han och hustru Lisbeth firar rubinbröllop.

Daniel Forsberg i sitt stora vardagsrum. Han ser fram mot 65-årsdagen och längre fram en härlig sommardag, då han och hustru Lisbeth firar rubinbröllop.

Foto:

LINKÖPING2004-05-29 11:05

Denne kristdemokrat med flera kommunala förtroendeuppdrag har haft framgång på flera områden. Efter 65-årsdagen har han kvar verksamheter, som tillsammans borde bli en heltidstjänst.

Det finns klara, röda trådar i Daniel Forsbergs liv: Den kristna tron och Pingstkyrkan. Den tredje kan vara, att han tidigt i livet bestämde sig att uträtta mer än de flesta i hans omgivning.

Målargesäll

Han föddes i Filipstad och växte upp i en miljö, starkt förbunden med Pingstkyrkans ideal. Han gick på verkstadsskola i Jönköping och blev silvermedaljerad målargesäll.

Den yrkesbanan avbröts av vapenfri värnplikt, och när den var klar, började han på en facklig kurs hos målarna. Nu tog studieintresset överhanden. Han gick på Sigtuna folkhögskola, fortsatte med tekniska studier i Skellefteå (föräldrarnas tidigare hemtrakt), och blev så småningom, enligt egen utsago, "10-öresingenjör.

Han glömmer inte Sigtuna folkhögskola i första taget. Där träffade han nämligen i början på 60-talet den Lisbeth som 1964 blev hans hustru. De har fyra barn.

Året efter äktenskapet flyttade paret till Linköping. Han fick jobb på BPA:s ekonomiavdelningen. I Linköping var hans far då chef på Wasa Spisbrödsfabrik.

Han stannade på BPA i 15 år och hade flera arbetsledande uppgifter.

Hans privatföretagarkarriär tog fart i mitten på 70-talet. Några år tidigare hade han och hustrun tagit emot det första fosterbarnet i villan i Hjulsbro. Fosterbarnsverksamheten växte sedan inom ramen för den statliga HVB-verksamheten, där förkortningen står för "Hem för vård och boende".

Fastighetsköp

1976 växte fosterbarnsambitionerna och affärsintressena ihop till ett fastighetsköp på Hertig Karlsgatan i Linköping. Fastigheten hade 17 lägenheter. I fyra av dem bodde familjer, som tog hand om ungdomar.

1980 slutade Daniel Forsberg på BPA och fortsatte i huset på Hertig Karlsgatan. Där drevs själva fastigheten som ett bolag och fosterbarnsverksamheten i ett annat. Till dags dato har 40 ungdomar bott där i olika perioder.

Nedtrappning

-- I denna del kommer det att bli en nedtrappning, säger Daniel Forsberg.

Nedtrappningen har redan pågått en tid. Det gick inte att hålla de fosterhemsengagerade familjernas intressen på en likartad nivå, vilket var nödvändigt, för att driva verksamheten i gemensam företagsform.

-- Om jag får tid över som pensionär, så är det mycket angeläget att göra något, för att hejda alkoholens utbredning bland unga, säger Daniel.

Vi kommer då in på vad som ska hända efter 65. Med fosterbarnsverksamheten borttagen kvarstår:

Han driver fortfarande fastighetsbolaget på Hertig Karlsgatan, men nu med kontroll över alla lägenheterna, han är kd-ledamot i kommunfullmäktige, han är ledamot i socialnämnden och styrelseledamot i Stångåstaden. Det finns mer, men det här är de viktigaste uppdragen.

Fritidsintressen

-- Jag har fritidsintressen också, säger han och skiner som en sol. Jag och Lisbeth spelar golf. Vi reser gärna och hoppas få mer tid för det i framtiden.

Det finns också andra, både underhållande och kära uppgifter på olika håll. De fyra barnen har gett föräldrarna nio barnbarn.

Närmast den 3 juni bjuder Daniel Forsberg in till öppet hus i en del av det egna huset på Hertig Karlsgatan i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om