Gymnasieläraren och jazzsångaren Dennis Östryd lever inget dubbelliv. Han står på scenen jämt.
-- Jag vill leda, underhålla, skapa trivsel och entusiasm, säger han. Det gäller både inför elever och konsertpublik.
Numera stortrivs Dennis Östryd i Linköping. Temperaturen har stigit sedan han fått läraruppgifter på stadens internationella IB Diploma Programme. Han är nu också, tillsammans med hustru Pia Adolfsson Östryd, ägare till det anrika bostadshuset Ebbehill på Kaserngatan.
Ebbe i fastighetsnamnet är så perfekt att det kunde ha blivit ditsatt av en Östryd, men så är inte fallet. Det kommer av förste husägarens ena förnamn. Det bars av samme man som grundade Wahlbecks Fabriker. Men världen är liten. På senare år har staden haft tre kända Östrydare, alla med Ebbe bland förnamnen. Dennis, ny delägare i Ebbehill, är den senaste.
Dennis Östryd fyller på tisdag 40 år. Det firar han lördagen den 29 oktober med öppet hus i bostaden.
Han minns ett viktigt vägval. Det dök upp för några år sedan. Uppskattade jazz-sångaren Dennis Östryd hade kraftig medvind. Han gav konserter tillsammans med bland andra pianisten Claes Crona, basisten Sture Nordin och trummisen Egil Johansen. Han fick erbjudande om skivkontrakt. Han tackade nej.
-- Våra barn var små, säger han. Jag hade lärarjobb och Svante Thuresson rådde mig att undvika det kringflackande musikerlivet, eftersom jag redan hade en stabil grund att stå på.
I dag har Dennis bra balans mellan lärarjobben och sin svängiga jazz i små och stora band.
Hans egen trio med Martin Perk på piano och Jakob Engström på bas är ett av glädjeämnena.
Men majoriteten av inkomsterna i familjen Adolfsson/Östryd kommer från hustruns läkarlön och hans lärarjobb på Katedral och IB Diploma Programme. Pengarna går åt, om det nya huset ska renoveras, så att båda blir nöjda.
-- Pia bestämmer en hel del, säger han, när vi passerar köket och jag anar den äktenskapliga vardagen, samtidigt som jag tyckte det var ursnyggt, så jag sa inget.
Dennis är lärare i engelska och svenska och vi pratar en stund om svenska språket. Han är naturligtvis inte nöjd med de avarter, som ibland får fritt spelrum.
-- För att ett språk ska fungera, ska det störa så lite som möjligt, säger han. Det ska inte innehålla alltför gamla ord och uttryck, och inte heller nymodigheter, som inte förstås av majoriteten.
Han fortsätter:
-- En av mina undervisningsmetoder är att jag tränar eleverna i att debattera. Till det behövs ett kritiskt tänkande, som i slutändan leder till argumentation eller presentation, baserade på kunskap.
-- "Kunskap" betonade han, så att jag undrar om det var riktat till mig.
Hans undervisning på Katedral fick fint beröm, den dag intervjun gjordes till denna artikel. En av hans elever hade då en debattartikel införd i Corren.