Ole Hoffman
Ole Hoffman har avlidit. Han skulle ha fyllt 70 år i sommar. Hans närmaste är makan Birgitta och sonen Björn med familj.
Ole, som är äldst av tre syskon, föddes i Danmark 1932. 1942 flyttade familjen till Sverige och Mjölby. Fadern Svend Hoffmann startade fabrikation av komponenter till kylindustrin, delvis på licens från danska Danfoss. Företaget fick namnet Kyl-Automatik Fabriks AB. Ole arbetade i fabriken under sommarloven, och visade tidigt stort intresse för såväl det rent tekniska som för affärerna.
Efter studentexamen i Motala sökte, och fick, Ole stipendium för universitetsstudier i Wyoming, USA. Som Bachelor of Technology, med specialiteten kylteknik, kom han hem och efter värnplikten började han i familjeföretaget 1958.
Från 1962 hade Ole en ledande roll i företaget och efterträdde fadern som verkställande direktör 1965. Kontroll-Automatik ägdes och drevs av Ole och brodern Troels Hoffman mellan åren 1965 och 1974 då familjeföretaget såldes till Danfoss, och utveckling och produktion av termostatblandare flyttades till Mjölby.
Ole såg till att inrätta självstyrande grupper som till hans glädje fungerade i enlighet med hans avsikter. Han trodde på den svenska modellen, vilket genomsyrade hans ledarskap. Som mångårig styrelse-ledamot i Verkstadsföreningen på riksplanet och banken på lokalplanet och med en mängd förtroendeuppdrag -- bl a i Industriföreningen i Mjölby -- skaffade han sig en bred och användbar kompetens.
Ole var förtjust i allt som hade med teknik att göra och detta gällde även hans stora fritidsintressen skidåkning och segling.
Gunnar Gunnarsson
Författaren Gunnar Gunnarson i Saltsjö-Boo har avlidit 83 år gammal. Gunnarson lämnade efter sig ett 20-tal böcker. Han var också en av de betydande marxistiska tänkarna i Sverige, skriver vännen Stefan Lindgren i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.
Hans studier vid Stockholms högskola i bland annat filosofi avbröts av andra världskriget och av att han inkallades till militärtjänst. Han var då ordonans åt dåvarande ÖB general Thörnell.
Under tiden vid den tyskvänlige generalens sida strävade Gunnarson vänster ut i politiken och han blev en engagerad antifascist. Vid den här tiden gick han med i Sveriges kommunistiska parti (SKP). Han var då kulturredaktör på partitidningen Folkviljan. Han startade också konsttidskriften Konst och kultur (1945--1949).
I början på 1950-talet blev Gunnarson osams med SKP:s partiledare Hilding Hagberg, lämnade partiet och gick med i socialdemokraterna.
Efter en tid vid Stockholm stadsbibliotek kom Gunnarson till Tidens förlag. Men han blev med tiden besviken på socialdemokraternas ledning och i samband med IB-affären i 1970-talets början vägrade han att delta i ett historieprojekt som skulle lägga den affären till rätta.
Bland hans mest kända böcker är De stora utopisterna (1962--73), Ryssland 1917 (1967) och Lenin (1970).
Tore Svensson
Malmö FF:s tidigare målvaktsstjärna Tore Svensson har avlidit i en ålder av 74 år. Efter att ha inlett sin karriär i Falkenberg och Elfsborg vaktade Svensson MFF-målet perioden 1951--61 och hann med 433 matcher. År 1952 var han med och vann allsvenskt guld med klubben.
Tore Svensson engagerades också i svenska fotbollslands-laget, där dock Rio-Kalle Svensson närmast abonnerade på den ordinarie målvaktsplatsen. Utan att få spela en match var Tore Svensson med i såväl OS-truppen i Helsingfors 1952 som VM-truppen i Sverige 1958. Många minns Tore Svensson för hans elegans på planen, skriver Sydsvenska Dagbladet.