Dödsfall

Linköping2002-06-04 05:27

Anton van Kassen

Prästen Anton van Kassen har avlidit i Würzburg den 6 maj, 75 år gammal. Under sex år på 50- och 60-talen var han präst i Linköpings domkyrkoförsamling, och därefter i några år lärare i Mjölby.

*

Många torde minnas honom med tacksamhet och beundran. Färgstark som person, omutlig i sin bekännelsetrohet, humoristisk och vänlig. Anton van Kassen växte upp som katolik i Holland, studerade teologi men prästvigdes för den gammalkatolska kyrkan i Slovenien.

Med sin norska hustru och två söner kom han till Linköping. Då var han väl förtrogen med luthersk teologi. Men när domkapitlet gav honom pengar till en luthersk prästrock lät han ändå sy den så att den räckte ner till anklarna. Och i sin tvårummare på Stigbergsgatan använde han ett rum som kapell för tideböner och mässor. Så försökte han på ett hederligt sätt förena katolsk och luthersk tro och livsstil. Men när domkapitlet i brist på välvilja placerade honom först i Vimmerby och sedan i Kärna, blev det slut på hans lutherska prästgärning.

Gammalkatolska kyrkan kallade honom till en prästtjänst i Würzburg i södra Tyskland. Där slöts cirkeln i hans ekumeniska livsresa. Han var något så ovanligt som en gift katolsk präst. I huvudsak tjänstgjorde han som sjukhuspräst och blev enligt vittnesbörd därifrån mycket uppskattad och älskad.

Sina många internationella, ekumeniska kontakter behöll han livet ut. Och det utmärkande för Anton van Kassen är att han trots sina egna bestämda uppfattningar var en brobyggare mellan olika kyrkor och skapade en känsla av samhörighet. I alla sammanhang var han sin kallelse trogen: att vara präst.

Rune Svensson

Rune Svensson, Österbymo, har avlidit efter en tids sjukdom. Han var född 1927 i Odensvi och kom till Ydre i början på 50-talet. 1956 ingicks äktenskap med Charlott Carlsson och makarna bosatte sig i Rydsnäs. I familjen har tre söner och en dotter vuxit upp.

I samband med flytten till Ydre började Rune Svensson arbeta på Rehnströms som lastmaskinförare. Under några år hade han anställning på Tranås kommun och senare på Ydre kommun som skolvaktmästare, där han var fram till pensioneringen. De sista tre åren har makarna varit boende i Österbymo.

Rune Svensson var medlem under många år i V Ryds kyrkokör. Han var också aktiv i V Ryds hembygdsförening. Ett annat intresse har varit slöjdarbete. Närmast sörjande är makan och barnen med familjer.

Göta Gustavsson

Göta Gustavsson, Tranås, maka till Bengt Gustavsson, avled på torsdagen i sitt hem i en ålder av 83 år. Hon var född i Tranås där hon varit bosatt hela sin levnad. Under sina yrkesverksamma år arbetade hon som sömmerska. Närmast sörjande är maken Bengt, dottern Yvonne samt barnbarnen.

Adél Karlsson

Adél Karlsson, Tranås, maka till Sven Karlsson, avled på fredagen i en ålder av 76 år. Hon var född i Fjällbacka, Bohuslän. I unga år flyttade hon med föräldrarna till Täby. I samband med giftermålet 1964 kom hon till Tranås där hon har arbetat på AB Oscar Wigén, Holms skinnberederi, Cirrus och senare som lokalvårdare på apoteket Örnen.

Närmast sörjande är maken samt släkt och vänner.

Gösta Hellmanson

Gösta Hellmanson, Tranås, avled under torsdagen i en ålder av 91 år. Han var född i Tranås och har varit hembygden trogen hela sin levnad. Som tolvåring började han arbeta på dåvarande Kågéns industrier där han kom att bli en trotjänare med sina 52 år i företaget. 1943 ingicks äktenskap med Anna-Greta Eriksson.

Gösta Hellmansons stora intresse har varit fritidshuset i Blåvik där han kunnat ägna sig åt bland annat fiske. Han var under lång tid styrelseledamot i Folkets park. Närmast sörjande är makan samt en broder med familj.

Ragnar Karlsson

I en ålder av nyss fyllda 90 år har Ragnar Karlsson avlidit. Ragnar växte upp i en barnaskara av åtta barn på gården Mörbylund under Gripenbergs herrgård. Efter skolgång arbetade han som dräng bland annat i Glostorp för att senare bli lantarbetare på Gripenbergs herrgård. 1937 ingick han äktenskap med Svea Spång och de bosatte sig på Mörbylund. Han arbetade i lantbruket på Gripenbergs herrgård fram till 1949 då han på grund av skada i arbetet omskolades till skomakare, vilket han var sysselsatt som under cirka tio år. 1950--51 byggde han en villa i Säbydal dit familjen flyttade 1952. 1957 tillträdde han tjänsten som kyrkvaktmästare i Säby kyrka, en tjänst han hade fram till sin pensionering 1977. Under sin tid som kyrkvaktmästare ägnade han och hans maka Svea stor omvårdnad och engagemang i och omkring Säby kyrka. På sin fritid blev det gärna en fisketur på Säbysjön med kompisen "Frigge" eller en jaktdag i skogen med sönerna. Han var under ett flertal år politiskt engagerad och var bland annat verksam i dåvarande nykterhetsnämnden och fritidsnämnden. Han sörjs närmast av sönerna Bernt och Leif med familjer och ett stort antal vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om