Helmer Larsson
Förre avdelningsdirektören vid Universitets- och Högskoleämbetet (UHÄ) Helmer Larsson avled den 7 juli i sviterna av en stroke. Han blev 78 år.
Helmer Larsson sörjes närmast av hustrun Elvy, sonen Håkan med familj och dottern Inger.
*
Helmer Larssons livsgärning sammanföll med strävandena att demokratisera den svenska skolan och öka tillgängligheten till den högre utbildningen. Själv växte han upp i små omständigheter på den östgötska landsbygden. Efter fortsättningsskolan blev Hermods studiebrev hans ständiga ledsagare. Han gick upp som privatist i Norrköping i realexamen och studentexamen. I Lund läste han in en filmag, där historieämnet var hans stora intresse. Under studieåren var det hustrun Elvy som med sitt förvärvsarbete finansierade familjens existens.
Sedan Helmer Larsson avlagt sin examen kallade Hermodschefen Holmberg själv Helmer Larsson som lärare vid Hermods, där han kvarstod i tio år. I samband med att Hermods förstatligades och kom att ingå i Liber-koncernen knöts Helmer Larsson till Liber som expert på vuxenpedagogiska frågor.
Skolöverstyrelsens dåvarande generaldirektör Jonas Orring var en tid ordförande i Libers styrelse och värvade Helmer Larsson till sig som medarbetare. Då regeringen tillsatte Orring som ordförande för den statliga kompetensutredningen föll det sig naturligt för Orring att kalla den effektive utredaren Helmer Larsson. Denne blev huvudsekreterare för kompetensutredningen vars huvudsyfte var att bredda tillgängligheten till högre utbildning (de så kallade "25-5-orna").
Efter fullgjort uppdrag knöts Helmer Larsson som avdelningsdirektör till UHÄ där han kvarstod till sin pensionsavgång 1990. Under den tiden hade han hunnit med mycket. Han hade varit med om att mynta det nya uttrycket "distansundervisning" och sökt nya vägar för studiemotiverade yngre och äldre att kunna genomgå högskolan. Han upprätthöll internationella kontakter för att hitta nya idéer för vuxenundervisningen. Han var flitig skribent inom sina specialområden samt utgav skrifter i historia.
Som ordförande i Utbildningstidningens redaktionsråd flöt det en jämn ström av ledare och kommentarer ur hans penna. Många uppslag och idéer till utbildningsriksdagar, pedagogdagar och forskarsymposier emanerade från Helmer Larsson samt inte minst kandidater till Guldelefanten, landets enda och prestigefyllda pedagogikpris.
I många år var Helmer Larsson ordförande för styrelsen för Jakobsbergs folkhögskola. Redan som 18-åring valdes Helmer Larsson till ordförande för den lokala IOGT/NTO-föreningen, en folkrörelse som stod hans hjärta nära under helbutelj livet.
Under värnpliktstiden rekryterades Helmer Larsson till officersutbildning på Krigsskolan på Karlberg, vilket resulterade i att han blev kapten i Livgrenadjärsregementet i Linköping.
Personligen var Helmer Larsson en mycket blygsam, resultatinriktad och plikttrogen person som aldrig slog på trumma för sig själv utan uteslutande brann för sina ideal och de hjärtefrågor som han engagerade sig i.
f d chefredaktör för Utbildningstidningen m fl tidningar