En 18-åring som vill starta eget kafé

Erika Halme bor i Slaka och det har hon gjort nästan hela sitt liv. Hon pluggar handel och administration och tycker om att spela biljard. På måndag fyller hon 18 år.

-- Det är skönt att bo hemma, men man måste få leva sitt eget liv någon gång, tycker Erika Halme, som bor med sin familj i Slaka. Jag kan tvätta själv, men mamma måste hjälpa till med gardiner och hon får gärna komma och laga mat ibland. Bild: JAKOB WAGNER

-- Det är skönt att bo hemma, men man måste få leva sitt eget liv någon gång, tycker Erika Halme, som bor med sin familj i Slaka. Jag kan tvätta själv, men mamma måste hjälpa till med gardiner och hon får gärna komma och laga mat ibland. Bild: JAKOB WAGNER

Foto:

Linköping2004-01-16 06:38

-- När man fyller år på en måndag finns det inte så mycket att göra, men det kan nog bli kul ändå, säger Erika Halme.

Att fylla 18 år tycker hon känns rätt mycket som vilken ålder som helst, men hon är lite orolig för att det ska komma mycket viktiga papper nu.

-- Jag måste ju ansvara för mina egna pengar och så, men jag får se till att det funkar. Annars får jag anställa en revisor, säger Erika leende.

Att fylla år i januari har både sina för- och nackdelar. Man är först i klassen med mycket, men det är också nära jul. Trots att Erika fick "allt" i julklapp, har hon lyckats skriva ner en liten önskelista.

-- Men om man kommer på något man önskar sig i februari, får man vänta nästan ett helt år tills man kan få det.

En julklapp hon fick ska hon utnyttja strax efter sin födelsedag, den 21 januari ska hon nämligen tatuera sig mellan skuldrorna. Vad motivet blir har hon dock inte bestämt sig för.

Sista minuten-val

Tillsammans med sina kompisar brukar Erika spela en hel del biljard. Hon säger sig mest köra på tur och till skillnad från kompisarna inte planera stötarna, utan ligger det någon boll vid ett hål så tar hon den.

Några gånger i veckan brukar hon fika på något av stadens fik, på helgerna är det fester eller bio som gäller och på skoldagarna pluggar hon handel och administration på Anders Ljungstedts gymnasium. Att Erika valde just det programmet var ett sista minuten-val:

-- Jag hade inte bestämt mig dagen innan man var tvungen att lämna in papperen, men jag hade sneglat på sam/ekonomi och det här var likadant, fast med praktik.

Allt finns på skolan

Så här i efterhand tycker hon att hon valde rätt, en medelsvår och rolig linje. I tvåan har de två veckors praktik och i trean har de fem.

-- Har man tur kommer man till ett bra ställe och blir erbjuden sommarjobb efteråt. Kicks skulle vara kul att vara på, men det har inte så stor betydelse.

Erika gillar Ljungstedtska, men hon tycker inte det känns riktigt som en skola. De har till exempel inga uppehållsrum. Det finns dock mycket annat att göra och kolla på under rasterna.

-- Och vi har frisörlinje dit man kan gå och klippa sig. Det finns allt och alla kan vara som de vill.

Vill starta eget

Erika trivs bra i Linköping och vill bo kvar även efter studenten. Först vill hon dock bo ett år i Göteborg, jobba på Liseberg och tjäna pengar.

-- Jag hoppas att jag slipper jobba som städare eller stå vid ett chokladhjul bara.

När Erika har kommit tillbaka till Linköping kan hon tänka sig att jobba i någon butik i några år, men där vill hon inte stanna hela livet. Istället vill hon starta eget, kanske ett kafé eller en restaurang. Hennes pojkvän går hotell- och restaurangprogrammet, så det skulle passa bra.

-- Jag läser bland annat om småföretagande i skolan och har lärt mig det mesta om att starta eget. Det kanske blir om tio år eller så.

Hon kan också tänka sig att plugga vidare om det är något hon behöver lära sig.

-- När man jobbar får man nog reda på vad man måste lära sig.

För mycket äpplen

Redan i somras fick hon testa på vilket ansvar det innebär att driva ett kafé. Hon sommarjobbade då på Flygvapenmuseet och skötte kaféet ihop med tre andra sommarjobbare. De ansvarade själva för allt ifrån inköp och pengaräkning till öppning och stängning. Oftast gick det jättebra, men ibland blev det jättefel.

-- En gång beställde jag tretton kilo äpplen, istället för fem stycken. Efter det fick jag stå och baka äppelkaka som en dåre.

Hjalmar, nordiskt namn bildat av ord som betyder hjälm och krigare, har återhämtat sig och de senaste åren varit ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen. Cirka 7 000 svenskar bär det tyska namnet Helmer, motsvarande det nordiska Hjalmar.

I morgon har Anton och Tony namnsdag.

HJALMAR, HELMER

Namnsdagsbarn

Fyller: 18 år den 19 januari.

Bor: I Slaka med mamma, hennes man och lillasystrarna Elin, 13 år, och Emelie, 4 månader.

Pluggar: Handel och administration på Anders Ljungstedts gymnasium.

Fritidsintressen: "Vara med mina underbara vänner, min kära pojkvän, spela biljard och fika."

Önskar sig i födelsedagspresent: Vinglas, bestick, ring, smink och manikyr bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om