Göran Berséus, en doldis i flygsammanhang, har varit med om att bland annat skapa de första penndragen för "Ur-Jasen".
Efter 29 år på Saab blickar han framåt.
- Svenskt flyg har en framtid om man tar tillvara det man har och fortsätter jobba hårt på att hitta marknader och möjligheter för Gripen.
Göran Berséus har gått den långa vägen, varit flygintresserad redan från barnsben.
- Flygintresset har jag alltid haft, det måste nog ligga i blodet, säger han i vardagsrumssoffan i villan på Hejdegården.
Ett rum med många kända och, skall det visa sig senare, okända flygmodeller.
Den vaksamme ser också ett annat tecken på ungt flygintresse i bokhyllan. Flygets årsbok från 1947 och några år framåt, då ett måste för unga flygentusiaster. Göran kunde inte läsa, bara se på bilderna.
- Jag var intresserad av flyg redan som 2-åring, för då kunde jag känna igen en helikopter till mina föräldrars stora förvåning.
Göran Berséus blev flygingenjör på KTH i Stockholm och kom till Saab 1974, precis lagom till födelsen av Jas-projektet. Han var som förprojektledare med om att skissa på den första utformningen av Jas.
- Det vi gjorde var ju djärvt, världens första instabila flygplan, som helt skulle styras av en dator.
-- Men som jag sade, herrarna kröp ju inte in i rummet. Vi är också instabila och använder hjärna och tår för att hålla balansen.
Jas-projektet var mycket hemligt, minns Göran Berséus. Inför en flygutställning i Paris fick man problem. Jas måste ju ställas ut som modell, men man kunde inte avslöja "hemliga mått och vinklar".
Från en av hyllorna i vardagsrummet tar han ned en märklig Jas-modell. Det ser ut som Gripen, men det är något som inte stämmer. Fena och huv är annorlunda, eftersom modellen är en bluff avsedd att vilseleda konkurrenter.
- Vi beslöt oss för att inte offentliggöra de riktiga vinklarna, bland annat för vingens pilform när vi gjorde modellen.
- Mycket riktigt kunde vi se hur folk fotograferade och jämförde storlek och "falska vinklar" med tändsticksaskar och mätte på vår modells. Men det var bara det att vi senare upptäckte att vi tack vare datortekniken kunde använda vinklar vi aldrig hade trott vara möjliga. Så vinklarna på modellen blev riktiga.
Gripen kom att dominera även i fortsättningen. Göran Berséus var projektledare och kommersiellt ansvarig för den tvåsitsiga 39 B.
Planet skulle flyga senast i juni, men kom i luften tidigare.
- Vi kom på en idé, för att sätta tryck på folk att bli klara i tid. Vi sa att planet skulle flyga den 1 april. Det var ett datum alla kom ihåg och vi kunde också flyga tidigare än beräknat i april.
-- Vi ville ju inte larma i förväg, inte förrän det var dags för första flygningen. Men djungeltelegrafen var tydligen effektiv. Jag tror nästan samtliga saabare såg det flyga, och ni i medierna också.
Göran Berséus fick anledning att vänta spänt vid flera tillfällen, bland annat när Gripen skulle introduceras i flygvapnet.
- Vi bestämde oss för att testa så kallade spinnprov. Att stiga med planet tills all fart tar slut och se vad som hände. Gripen var ju världens helt första instabila flygplan. Det gällde att vara säker på att man skrivit in i omborddatorernas programvaror vad som händer när planet står stilla i luften. Men vad skönt det kändes när det bara tippade tillbaka framåt, precis som en vanlig Cessna.
Det är ett allmänflygplan som Göran Berséus flugit sedan ungdomsåren och fortfarande flyger som medlem i Linköpings flygklubb.
Ett spännande steg var att byta Linköping mot Long Beach i Kalifornien för att leda de Saabteam som samarbetade med de amerikanska flygplanstillverkarna McDonnell Douglas och Boeing.
Göran Berséus var också med om att i samarbete med engelska BAE arbeta fram förutsättningarna som ledde till att BAE kunde bli delägare i Saab.
Han hann även med att jobba med strategier för framtida affärsutveckling och att sälja Jas i Brasilien. Ett jobb som han ännu inte vet om han lyckats med.
Göran Berséus menar att Saab har goda möjligheter att sälja Gripen, men att det krävs hårt jobb.
- Man måste ständigt vara offensiv. Inte räkna med att Gripen, trots att den är billig och bra, säljer sig själv.
Det har blivit mycket resande genom åren. Ibland ett konstigt resande.
- Jag vet en gång när vi reste till Storbritannien. Vi kom dit i dimma och regn, förhandlade i dimma och regn. Åkte hem i dimma och regn. Vi fick köpa ett vykort för att se hur det såg ut där vi hade varit.
Han skrattar också gott åt en annan resa.
- Jag skäms nästan, men jag tillhör nog de få som rest till Brasilien över dagen. Vi kom klockan åtta på morgonen, hade några timmars förhandlingar och åkte hem klockan elva.
Men det skall han göra bot för på 60-årsdagen. I dag reser han med hustrun Susanne till Rom.
- Vi skall strosa och bara njuta av att vara i den eviga staden.
Efter hemkomsten fortsätter han med sitt nya liv, flera styrelsejobb, KSAK, Linköpings flygklubb. Göran Berséus ska också arbeta med strategisk affärsplanering i eget bolag och "coacha" den nya generationen inom svensk teknisk utveckling.