En energisk Carl fyller 100

När ska det bli lika god ordning i Sverige som i Skeda? Carl Carlson, som under lång tid varit politiskt aktiv, vet vem han vill ge sin röst i valet. Denne mångsidige lantbrukare ska bara fylla 100 år först.

Linköping2002-09-05 06:07

Hur man håller sig i så god form så länge? Genom stimulerande uppdrag och ett ungdomligt sinnelag.

Under lång tid var Carl ordförande i Skeda baptistförsamling och ledde i många år en söndagsskola för bygdens barn. Då samlades upp till 50 flickor och pojkar i hemmet. I början av 30-talet anordnades årligen friluftsmöten i parken som finns i anslutning till gården, en tradition som till 100-åringens stora glädje fortfarande lever.

Nyfiken jubilar

Carl Carlson bor kvar i sitt hem, är vid god hälsa och tar i stort sett dagligen en rundtur med sin permobil. Den nyfikne jubilaren följer verksamheten på gården med påtagligt intresse.

-- Har djuren vatten, är vetet skördat, har ni lyckats fånga grävlingen som tog kaninerna?

Han ställer relevanta frågor om närliggande ting, men också om händelser långt bortom Skeda. Carl tar del av nyhetsutbudet i tv och dagstidningar och har varit trogen läsare av Corren i 70 år.

Denne flitige friluftsmänni-ska missar aldrig artiklar om jakt och fiske. Under sina aktiva år åkte han ofta till sitt gamla hemställe Snötofta för att fånga gäddor. På äldre dagar har Carl engagerat sig i trädgårdsodling, med tomater, gurka, hallon och kål som specialiteter, och frikostigt delat med sig av sina digra kunskaper. Inte minst till de fyra barnen och alla barnbarn och barnbarnsbarn.

Det är många som vill hylla den generöse lantbrukaren, som med sin energi och arbetslust fått gården att leva. Det var tuffa villkor som gällde när Carl kom dit 1929, då depressionen satt djupa spår i landet.

Föddes i Amerika

Fadern hade utvandrat från Bönemåla gård i Ukna i slutet av 1800-talet och drev en cementfabrik i staden Decora i Iowa. Det var där en flink gosse kom till världen den 5 september för 100 år sedan.

Familjen återvände till Sverige och Ukna. Carl växte upp på Snötomta och arbetade på gården fram till sitt giftermål med Elin Magnusson från Bankeryd 1929. De bosatte sig på Åkerstad i Skeda, har varit verksamma på platsen hela livet och på många olika sätt satt sin prägel på den. Trygghet och tydlighet är företeelser som förknippas med paret.

Då Carl Carlson kom till Åkerstad var stället på grund av depressionen och ett antal ägarbyten i dåligt skick med skövlad skog och nedgångna hus. Tack vare gedigna kunskaper och okuvlig energi lyckades han få gården i ordning. Byggnaderna reparerades, många tusen gran-, tall och björkplantor planterades, jordbruket och skogsbruket utvecklades.

Tog emot krigsbarn

Under de första tio åren föddes familjens fyra barn, tre döttrar och en son. Men Carl och Elin öppnade dörren och famnen för andra också. Det gavs tid och plats för barn från krigshärjade länder.

På gården bodde ett stort antal anställda med sina familjer. Där fanns eget mejeri, trädgårdsmästeri, i ladugårdarna mjölkkor och ungdjur, i svinhuset grisar och i stallet ett stort antal ardennerhästar. Ortens hingst var stationerad på Åkerstad gård, som deltog i många hästpremieringar. Ett antal medaljer vittnar om framgångsrik avel.

Carl Carlson deltog med lust och inlevelse i jordbrukets mekanisering och var tidigt ute när det gällde att skaffa moderna maskiner. Under hans tid utvecklades Åkerstad till ett rationellt svenskt jordbruk.

Samhällsfrågorna intresserade honom också och Carl var många år politiskt aktiv i folkpartiet. Han hade flera förtroendeuppdrag, bland annat som nämndeman och häradsdomare.

60 kärleksfulla år

Hemmet stod alltid öppet för en stor vänkrets. Carl och Elin Carlson fick 60 fina och innehållsrika år tillsammans. Saknaden efter hustrun är stor och hon finns ständigt i hans tankar.

Högtiden i dag, den 5 september, firas lugnt med familjen, men på söndag eftermiddag blir det öppet hus för släkt och vänner. Carl, en aktiv person med många intresseområden, har alltid tyckt om att ha mycket folk omkring sig. Som 100-åring får han stå ut med att ofrivilligt hamna i centrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om