Bokstäverna står för Hälsoprofilbedömning, som gjorts på minst en miljon svenskar under 25 års tid. Gunnar Andersson, doktor i medicinsk vetenskap, fyller 50 den 8 september utan att förtröttas i kampen mot ohälsan.
-- Om jag lever som jag lär? Delvis. För mycket arbete innebär att jag för ofta försummar mina närmaste, inte minst mina barn Linnea, 21 år, och Gabriel, snart 17.
Födelsedagsfirande? Det har Gunnar, som vanligt tidigt ute, redan avverkat.
-- Min fästmö (Wanda Mases) och jag slog oss ihop till hundraårskalas i juni.
Det får räcka så. Gunnar kommer att vara bortrest på högtidsdagen och ladda för livets andra halvlek. Något motionspass blir det säkert och långa promenader i naturen.
Hans andningshål finns annars på Hälsans hus i Vaxholm, som drivs av Wanda. Där hämtar Gunnar och hans käresta kraft hos varandra. De är samma andas barn, förstår man.
Stråkenshus utanför Motala utgör en annan central punkt i 50-åringens tillvaro. Gunnars gode vän och doktorskollega Sture Malmgren, still going strong som 71-åring, förestår den rogivande platsen, dit många deltagare på HPB-utbildningen får söka sig.
Över 10 000 personer från praktiskt taget alla Sveriges kommuner har genomgått det första kurssteget. En klar majoritet är företagssköterskor, som sedan för ut lärdomarna på sina arbetsplatser.
Lönsam friskvård - effektivare företag. Boken, skriven av Andersson, Malmgren och Anders Johrén och utgiven av Arbetarskyddsnämnden 2000, mäter ekonomiska effekter av friskvårdssatsningar. Här redovisas hur de kan organiseras och vilka metoder som bör användas.
Men trots HPB, och allt vad det medför, blir svenskarna sjukare och sjukare. Hur kommer det sig?
-- Färre människor ska utföra mer arbete på kortare tid. Det går inte, fastslår Gunnar Andersson. Friskvård blir inte lönsamt i en sjuk organisation.
Däremot hoppas han att de som deltar kanske skaffar sig en bättre överblick, orkar säga ifrån och protestera. Det kan vara första steget mot balans i arbetet och livet.
Gunnar Andersson och Sture Malmgren har lång erfarenhet och mycket forskningsresultat att bygga sina slutsatser på. Begreppet Hälsoprofil skapade de genom den uppmärksammade 3- och 4-betygsuppsatsen i sociologi redan 1976. Mer än 1 000 anställda i åldern 50--59 år på dåvarande Saab-Scania deltog i en arbetsfysiologisk hälsokontroll.
Sedan följde succén Piggare med Corren, lanserad 1981 av sportchefen Allan Hall och utvärderad av paret Malmgren/Andersson. Den ettåriga kost-, motions- och antirökkampanjen gavs stort utrymme i tidningen, och entusiasmen flödade hos alla inblandade. 2 887 personer anmälde sig och många redovisade positiva förändringar i sitt levnadsmönster.
Felet var att man mest nådde de redan frälsta. Eller som det står i sammanfattningen: "Kampanjen har i huvudsak gjort sporadiska motionärer till mer regelbundna motionärer."
Sture Malmgrens och Gunnar Anderssons avhandlingar i medicinsk vetenskap 1987 byggde på undersökningar och utvärderingar av Saabs friskvårdsarbete och Correns kampanj. Hälsoprofilbedömningarna presenterades som "medvetandegörande kommunikation" och instrument för "screeening av åtgärdsgrupper", vilket inte är helt lätt att begripa.
Doktor Malmgren och doktor Andersson (inte läkare utan beteendevetare och fysiologer) tyckte sig dock förstå sammanhangen. Stora kampanjer, riktade mot alla, har liten genomslagskraft.
Lösningen på problemet stavas, just det, HPB. Hälsoprofilbedömningen är i första hand en metod att motivera männi-skor till förändring av livsstilen. Vi gör vårt eget val, måste ta vårt eget ansvar.
Över 10 000 personer har utbildats för att leda HPB och minst en miljon svenskar har blivit bedömda på de grunder som Malmgren och Andersson lagt. Det finns en kontinuitet i metoderna, samtidigt som de förändras hela tiden efter årliga seminarier.
Gunnar Andersson bedömer sig själv som en välmotiverad och välmående motionär på 187 cm och 78 kg. Han hade dock mycket krångel med magen för tiotalet år sedan.
-- Det har rättat till sig. Men jag borde jobba mindre, min almanacka är fulltecknad ett halvår framåt.
Gunnar slår sig lös ibland, särskilt när han träffar polarna från sitt gamla nätverk på Saab. Då blir det pilsner, pizza, kletiga kakor och grabbigt gnabb i bastun.
-- Vänskap är viktigt och man måste ha roligt för att må bra.
Det låter hoppfullt för alla oss mindre karaktärsfasta individer. HPB = hälsa, pilsner, bastu?