En ordningsman i förskolan

Linköping2004-12-14 00:00

För 12 år sedan kom han till Sverige som politisk flykting. Efter några månader på flyktingmottagningen i Säter kom han till Linköping, där han också hade och har en bror.

-- Jag började omedelbart studera hårt, för att lära mig svenska, och jag tycker det har gått bra, säger han.

Nya studier

I sitt hemland studerade Masoud ekonomi, men här ledde studievägarna till Birgittaskolans barn- och fritidsprogram. Där tog han 1997 sin första, svenska examen. Efter en kurs i API (arbetsplatsintroduktion) började han vikariera på olika förskolor i Linköping. Det gör han fortfarande, men är sedan två år fast anställd i kommunen.

-- Jag tror det här är det bästa jobbet för mig, säger han. Jag har också en fördel av att jag är man. Det behövs i dag fler män som arbetar på förskolorna.

Egen familj

Hans omtanke om barnens väl får nu utlopp även på fritiden. Sedan fyra år är han gift med en kvinna som han lärde känna i sitt hemland. Arezou heter hon. Paret bor i Skäggetorp och har nu tre barn, Martin och tvillingflickorna Sanna och Sayeh.

När de mesta småbarnsysslorna är över hoppas Arezou ha förbättrat sin svenska, så att hon kan studera till psykolog.

December är en riktig firarmånad för Masoud. Då firar han och hustrun bröllopsdag. Därefter har han ju födelsedag 17/12, och sedan firar hela familjen Sheriffi jul.

Nya traditioner

-- Jag är inte religiös, säger Masoud, men julen firas, till exempel med presenter till barnen, säger han.

-- Vi ska ha julgran också, säger Arezou, men det blir en liten en, som kan stå på ett bord och lysa.

-- Och som inte barrar, säger undertecknad, som i vissa avseenden är mycket praktiskt lagd.

Några fakta om firandet på 40-årsdagen gick dock inte att få fram. Si,det är hemligt. Masoud vet ingenting. Och om han anar något, så säger han det inte.

Hustrun i huvudroll

Firandet arrangeras nämligen helt av hustru Arezou. Hon, om någon, bör ju bäst veta, vad maken vill ha, av det han kan få.

Så blir det. Undertecknad ser framför sig en födelsedagsfest med en blandning av iranska och svenska traditioner. Det är så Masoud och Arezou nu vill ha det.

Men både svenska språk- och samhällskunskaperna förbättras varje dag. Det ser de tre barnen till, när de kommer hem från dagis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om