Som Roger Jonasson till exempel. Hans arbete som ljudtekniker har förändrats, om inte dramatiskt så i alla fall drastiskt sedan han 1973 som en av pionjärerna, de tre första, kom ut från Dramatiska Institutets ljudlinje.
Från analogt till digitalt, från jättemaskiner som krävde både vagnar och bussar till lätta kameror. Men också från proffsighet till "gör-det-själv".
Rogers första jobb som ljudtekniker var på Metronom-studion i Stockholm. Det var sjuttiotal och Abba skulle slå igenom med Waterloo. I studion fick Roger vara med och arbeta som assisterande ljudtekniker med gruppen som sedan skulle bli världsberömd.
Snart ställdes han inför frågan: Abba eller RiL (dagens US)?
Det var kärleken som drog och kärleken bodde i Linköping. Valet var förstås lätt och Roger började jobba på Sveriges, i den tidens, största AV-central, den på sjukhuset i Linköping med tjugotalet anställda. Just då sökte man en kille som kunde ljud men också film.
På den tiden gjorde AV-centralen (AV = audio video) var fjortonde dag personaltidningar fast som tv-program. "Enda sjukhuset med sådana program", säger Roger.
Då fanns det också tv för patienterna med filmer och tecknat men också en hel del information.
Just informationsprogram kom att utvecklas mycket genom åren. Från att ha spelat in i studio med flera kameror började man spela in ute i vården och åtskilliga är de operationer som Roger fått videofilma.
-- Jag har alltid varit intresserad av vården och läste in teoridelen till sjuksköterskeexamen för att kunna förstå mer.
Till en början kostade det inget för sjukhuset att beställa filmer via AV-centralen och åtskilliga program kom till från operationer och visade behandlingsstrategier för olika sjukdomar. Tv-produktionen användes bland annat för vidareutbildning och inom Hälsouniversitetets grundutbildning.
-- Det ansågs som en merit för läkare att "deras" operationer och behandlingar filmades och dokumenterades, säger Roger.
1985 bytte AV-centralen namn till Medicinskt Media Center, och i takt med landstingets besparingar, vände man sig utanför själva vården. Läkemedelsföretagen är stora kunder, men också andra sorters företag och organisationer har hittat hit, som tekniska högskolan och företag som tillverkar papper, jordbruksmaskiner och biltillbehör.
Besparingarna duggade allt tätare och 1995 skildes AV-centralen från sjukhuset. Fem av de anställda startade om i egen regi. De stannade kvar på sjukhusområdet men bytte namn till Media Center TVB AB.
Fortfarande görs en hel del jobb åt sjukhuset, men det är den externa delen som står för merparten av beställningarna. Numera finns här också en grafisk avdelning, som gör broschyrer och posters till utställningar.
Den stora tv-studion för intervjuer används numera ytterst sällan. I dag är det lätt att söka upp inspelningsmiljöerna. Den tekniska utrustningen har minskat i omfång.
Hela hantverket, för ett sådant är det, säger Roger, har förändrats otroligt mycket. Vi har fått ett helt nytt beteende på medieområdet.
Roger Jonasson har varit med om att bygga både analog och digital redigering och utbildat andra i redigeringsteknik. Den analoga tekniken har mer känsla, tycker han.
Digital teknik innebär mer programmering men ger samtidigt större möjligheter att utveckla och ändra, man kan få fram fler effekter och snyggare grafisk inramning.
-- Det var revolutionerande när vi kunde börja använda datorer i det här jobbet.
Men det finns fördelar och nackdelar med allt. De gamla kamerorna må ha varit tunga att jobba med, men stadiga.
-- Bilderna blir bättre med de gamla, säger Roger. De små, nya kamerorna kan samma saker, men de stora har bättre optik.
Men man nöjer sig.
Och där är en stor del av problematiken för en mediearbetare. Tekniken blir tillgänglig för var och en, alla har möjlighet att bli sin egen filmare.
Roger Jonasson har därför bestämt sig för att sluta på Media Center, där han är en av del-ägarna. Han tänker dock inte sluta med jobbet som sådant men ska söka nya vägar. Den nya tekniken innebär alltför många utmaningar, som han har svårt att stå emot. Proffs är också alltid proffs.