Hans Hultqvist föddes i Örebro 1924 men kom redan som sexåring till Motala där mamman hade sina rötter. Mormor Eda Montelius drev den legendariska restaurangen Gästis vid Motala ström.
Under 30-talet flyttade familjen in på Charlottenborgs slott, i dag Motalas museum. Pappa Einar fick hyra slottet av Östgötabanken och drev det under några år som hotell och restaurang.
-- Slottet kunde ha varit i släktens ägo i dag. Pappa blev erbjuden att köpa och det fanns pengar. Men han vågade inte. Det var ju så kärvt under 30-talet, berättar Hans.
Hans Hultqvist minns slottstiden med behag. Hotellgästerna utgjordes av affärsmän som hade ärenden till Motala Verkstad och Electrolux. Om somrarna var det servering och krocketspel i parken.
Hans egen yrkeskarriär inleddes på Electrolux verktygsskola i Motala. På det följde anställningar som svarvare, fräsare och arborrare vid de större industrierna i Motala.
1955, när familjebildningen - hustru och två barn - var klar, valde överhuvudet att till sjöss. Hans Hultqvist blev maskinmekaniker på Johnson- och Svenska Amerikalinjens lastfartyg och passagerarbåtar.
-- Vi lämnade Sverige med stål och timmer i lasten och återvände med sådant som inte växer här. Ibland kunde båten vara full med kaffe.
Ombord på M/S Amazonas såg han varenda hamn av betydelse i Sydamerika. Han hade också nöjet att uppleva M/S Gripsholms jungfruresa i triangeln Europa- Nordamerika- Afrika. Båten fick ett furstligt mottagande överallt.
-- Livet till sjöss var en underbar upplevelse. Det rådde alltid jättefint kamratskap ombord, och så mycket man fick se!
Men 1960 var det dags att mönstra av. Hans Hultqvist började på Vattenfall och kompletterade sina maskinkunskaper med en dykarutbildning. I jobbet ingick att reparera vattenkraftverken.
Den yrkesmässiga karriären avslutades sedan som maskinchef på Essmans, sedermera Farmek, i Linköping. Hans Hultqvist kan i dag summera ett tiotal arbetsgivare inom vitt skilda branscher.
Hans Hultqvist vägrar att slå sig till ro som pensionär. Där någon behöver hjälp med något tekniskt, rycker han gärna in. Hus- och trädgårdsskötsel, fiske på Vättern, att meka med bilar och spela bingo är andra passioner. Familjens sommarhus i Nykyrka strax norr om Motala byggde han själv och anpassade senare för året runt-boende.
-- Livet fungerar fortfarande, trots 80 år, konstaterar han.
Jubilaren, med sin flit och ambitioner att alltid lära sig något nytt, bidrog i hög grad till folkhemmets framgångssaga.
I dag har han svårt att känna igen sig. Födelsedagsintervjun får också en kritisk avrundning:
-- Vad har hänt med Motala? Luxor är borta, Vattenfall har flyttat och nu snart inget sjukhus längre. Alla permitterar. Vad gör politikerna? Vad ska folk leva av?
Högtidsdagen firas med familjen på okänd ort.
-- Det är verkligen hemligt. Jag har ingen aning om vart de tar mig.
Hans Hultqvist, 80 år