I juni förra året styrde Tomas Wahl-ström som purfärsk student kosan västerut för att vara lägerledare i USA. Under nio intensiva veckor ledsagade han över 1 000 amerikanska barn, träffade ledare från 15 olika nationer och hade väldigt, väldigt roligt.
-- Det var otroligt kul och lärorikt. Kontakten med barnen och de andra ledarna gav mer än jag någonsin kunnat ana på förhand. Det blev väldigt många intressanta diskussioner, säger Tomas.
Att tillbringa nio veckor endast brukande det amerikanska tungomålet ger naturligtvis de språkliga färdigheterna en rejäl skjuts framåt. Tomas berättar att hans lärande var särskilt effektivt i kontakten med barnen på lägret.
-- Barnen tvekade inte att påpeka om jag sade fel utan de skrattade och rättade. Vuxna gör inte det, vilket är synd eftersom det är väldigt lärorikt.
Allt började på en framtidsmässa för gymnasister som Tomas besökte förra våren. Bland hans stora broschyrskörd fastnade han för en från företaget Camp America, som förmedlar kontakt mellan amerikanska sommarkollon och ungdomar världen över. Tomas bestämde sig för att försöka bli kolloledare.
Ansökningshandlingarna fylldes i och skickades in. Efter en tid blev Tomas kallad till en personlig intervju. Han var framgångsrik och ungefär en månad efter intervjun fick Tomas ett brev där det stod att han blivit antagen.
Flertalet av den mängd praktiska arrangemang som sedan måste göras, sköttes av Camp America.
-- De fixade allting. Flygbiljetterna kom hem till mig någon vecka innan avresedagen. Det var väldigt smidigt.
Avresedagen kom, Atlanten korsades och plötsligt befann sig Tomas med ett nervöst sinne på amerikansk mark. Oron försvann dock snabbt.
-- Personal från lägret stod och väntade vid flyg-platsen så jag kunde inte gå vilse. De är väldigt bra på att ta hand om ungdomar.
Lägret var beläget mitt ute i obygden i delstaten New Hampshire i nordöstra USA. Det hyste 370 barn mellan åtta och 15 år som stannade i två eller fyra veckor. När en barngrupp åkte, kom genast en ny.
Första veckan var en barnfri introduktionsvecka. Då fick ledarna chansen att bekanta sig med varandra och omgivningarna i lugn och ro. En rad kortare utbildningar, till exempel i hjärt- och lugnräddning, hölls också.
Efter detta drog lägervardagen igång. Den bestod av en aldrig sinande ström av aktiviteter. Som exempel kan nämnas segling, vandring, fotograferande, kajakpaddling, ridning och mål-ande.
-- En av de viktigaste uppgifterna som läger av den här typen har är att sätta barnen i rörelse och få bort dem från mobiltelefonen, datorn och teven som de har omkring sig jämt annars. Fokus ligger alltså på friluftsaktiviteter, men på mitt läger fanns även en studio för målning och fotograferande.
För att få möjlighet att söka till Camp America får du inte vara under 18 år eller förekomma i brottsregistret. Vidare ska du ha tidigare erfarenhet av arbete med barn. Det är också önskvärt att din engelska är bra.
Tomas uppskattar den totala lägeravgiften till ungefär 4 000 kronor. För den får deltagaren mat och husrum under nio förhoppningsvis oförglömliga lägerveckor, samt cirka 600 dollar i fickpengar.
-- Efter ett läger är det väldigt vanligt att ledarna reser runt i Amerika eller i Mexico. Det enda man måste tänka på är att vara ute ur landet innan visumet går ut. Jag tillbringade en månad i Mexico och när pengarna var slut var det enda jag behövde göra att ringa till Camp America så bokade de en flygbiljett hem, berättar Tomas.
Att vara lägerledare i Amerika är ett formidabelt sätt att minska på den framtidsångest som de som närmar sig studentdagen brukar känna.
-- Man får gott om tid att fundera över vad man vill göra sedan, säger Tomas.
Dessutom är det en snygg merit -- det är Tomas ett levande bevis på.
-- Nu jobbar jag som skidlärare i Norge och det faktum att jag har varit lägerledare hade utan tvekan stor betydelse för att jag fick det jobbet, säger han.
Fotnot:
Är du intresserad? Surfa in på. Det är också möjligt att få information via Skandinaviska Institutet, de når du på 08-714 82 12