En spätta blir 60

Säg spätta och Ulla-Britt Holm gör sig beredd. Antingen lagar hon en god fiskmiddag eller drar på sig skinnstället för en tur på bönpallen.

Linköping2002-06-13 05:37

KISA

Men låt oss börja i köket i Herrborum hos Louise Montgomery. Här på herrgården i Sankt Annas skärgård fick en ung Ulla-Britt Holm arbete som allt-i-allo med matlagning som huvudingrediens. Då hade hon sett dagens ljus i Östra Eneby, konfirmerats i Östra Ryds kyrka och arbetat som spinnerska vid Norrköpings bomullsfabrik.

Att nu få ägna sig åt kokkonst på Herrborum passade som hand i handske, som slev i gryta.

-- Jag är född på min mormors 50-årsdag, men det var farmor som ledde mig in på det här med mat. Ända sedan jag var liten har jag följt i hennes fotspår.

Karriären bland kastrullerna fortsatte med anställning på Yxnerums kursgård där Ulla-Britt stannade i 18 år. På den socialdemokratiska kursgården väcktes intresset för politik, och under en tid var hon LO-sektionens ordförande i Åtvidaberg där hon också satt med i kommunfullmäktige och socialnämnden.

Men en dag i mitten av 1990-talet kom kärleken och maken Roland Holm rullande på motorcykel.

-- Det var han som fick mig att flytta till Kisa.

Här öppnade Ulla-Britt kafé i fastigheten Järnvillan innan hon 1999 flyttade rörelsen till Silobaren i Rimforsa. Arbetet som egen företagare kräver sin tid, men det finns ändå utrymme för annat. Sommartid är det turer där bak på Rolands motorcykel Goldwing som lockar mest.

-- Jag hänger med så fort jag har möjlighet. Det är en härlig känsla och avkoppling. Ibland slappnar jag av så pass att jag till och med somnar.

Helst går turerna till glasbruken i Småland, till hyttsill med bakad potatis, isterband och stekt fläsk. Men motorcykeln har också tagit dem på semesterturer till nordligaste Norrland och för några år sedan även till Skottland.

Födelsedagen firar Ulla-Britt Holm med öppet hus i hemmet på Ulrikagatan 26 i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om