"Ett försiktigt konstnärligt språk"

Gravsten över målaren Ferdinand Hernlund och hans hustru Lisen Fredrika Maria Lundvall.

Gravsten över målaren Ferdinand Hernlund och hans hustru Lisen Fredrika Maria Lundvall.

Foto:

Linköping2003-12-04 07:36

Han har "målat goda landskap, ofta med motiv från Småland och Östergötland".

Så skriver Allmänt konstlexikon från 1926 om Ferdinand Hernlund, landskapsmålare som föddes i Eksjö 1837, och dog vid ett besök i Medevi brunn 1902 i ett försök att kurera sig och hämta de krafter han aldrig egentligen hade.

Under sitt liv bodde han - förutom i födelsestaden där han blev kvar till 35-årsåldern - i Stockholm och Linköping samt gjorde resor till Tyskland och Frankrike för konststudier.

Hustrun Lisen Fredrika Maria Lundvall (1851--1933) stammade också från Eksjö, men hennes familj flyttade senare till Rystad. Där tillbringade paret Hernlund sina somrar och i Ry-stad församlings ägo återfinns en av hans tavlor, föreställande prästgården. Länsmuseet i Linköping har också ett antal. Ingen hänger dock uppe, de flesta är deponerade på andra orter, men enligt intendent Elisabet Johnsson finns det kvar någon tavla i magasinet, med motiv från Hästholmen, tror hon.

Går man in på

http://www.genealogi.net/listor/Adelborg/adelb_reg_vw.htm

kommer man till en illustrerad katalog från Eksjö konstmuseum där bland annat några tavlor av Hernlund finns med och där man med egna ögon kan betrakta vad samma katalog skriver om Hernlund, hur han "kännetecknas av ett försiktigt konstnärligt språk. Hernlund kom att föra vidare en idé om ett svenskt kynne i landskapet och en smak för enkla motiv med en viss idyllisk men okonventionell prägel".

Inget experimenterande här inte, det var inte direkt på modet, hans tavlor var bilder av det "goda landskapet", för att återknyta till konstlexikonets ord om Carl Ferdinand Hernlund.

Parets gravsten finns på griftegården i Linköping, i norra kvarteret 08, för att vara exakt.

Målaren:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om