Examen efter vuxenstudier

Efter två års studier är han klar. I sommar har han jobb men vad han gör sen vet han inte.

Efter två år i skolbänken ska Pär-Anders ut på arbetsmarkanden och hoppas hitta ett jobb som ska passa honom bra.

Efter två år i skolbänken ska Pär-Anders ut på arbetsmarkanden och hoppas hitta ett jobb som ska passa honom bra.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2003-06-10 08:32

Pär-Anders Karlsson har just blivit klar med sin tvååriga kvalificerad yrkesutbildning, eller KY-utbildning som den kallas, men inriktningen livsmedelsteknik och livsmedelshantering.

KY är en eftergymnasial vidareutbildning, som man kan gå för att bygga på sina kunskaper inom ett område man är intresserad av. Pär-Anders har ända sen gymnasiet arbetat som kock och kände att han ville göra något nytt och lära sig nya saker.

-- Jag ville se andra sidor av arbetslivet och ha mer kunskap om mat. Här har vi har bland annat läst livsmedelskemi, mikrobiologi och en hel del om lagar och regler. Vi har lärt oss lite om väldigt mycket, upplever jag det som.

Arbetet har bedrivits mycket i projektform med redovisningar, men det har även blivit en del eget arbete och prov.

-- Jag har trivts bra med arbetsformen. Redovisningarna har gått bättre och bättre, och självförtroendet ökat.

Examensarbete

Det som också är speciellt med KY-utbildningen är att en tredjedel är praktik. Praktiken är uppdelad på fyra perioder och på de olika perioderna ska man undersöka och lära sig olika saker på företagen.

-- Man får lära känna företag och se hur det går till, vilket är jättebra.

Pär-Anders gjorde sin första period på Kinda gurka och där skulle han kolla på företagsorganisationen. Andra och tredje perioden var han på Cloetta och undersökte deras arbetsmiljö och teknologi. Sista perioden bestod av ett examensarbete.

-- Jag ägnade mig åt att undersöka vad som skulle krävas för att starta en egen restaurang. Jag gjorde budget med mera, och kom fram till att jag i alla fall just nu inte ville satsa på det.

Åker från Rimforsa
De flesta som går utbildningen har tidigare arbetat med mat eller livsmedel på något sätt, men det finns även några som har bytt bransch helt. I år är de tolv stycken som går ut. Pär-Anders är i stort sett nöjd med slutresultatet, men det har emellanåt varit kämpigt.

-- Det har blivit en hel del kvällar och helger, och man är ju tvungen att ta studielån för att klara sig. Men familjen har tagit det hela bra.

Varje dag har han åkt från Rimforsa till Anders Ljungstedts gymnasium där utbildningen är förlagd. Oftast har han åkt buss eller tåg, men nu på sista tiden har det blivit en del bil också.

-- Man kan sitta och läsa eller sova på bussen, men det blir ju ett par timmar varje dag.

Jobb i gurkfabriken

Efter något år har ungefär 90 procent av de som gått utbildningen fast jobb, men det kan ofta dröja några månader. Pär-Anders har inget direkt efter, men i sommar ska han i alla fall jobba på sin praktikplats Kinda gurka. Där ska han bland annat arbeta med att lägga in gurkor och göra gurkmix.

-- En del görs med maskiner, men fortfarande sköts mycket för hand. Man får bland annat hälla i råvarorna och tappa upp den färdiga mixen på glasburkar. Jag tycker det ska vara en blandning, mellan hantverk och maskiner som underlättar.

Drömjobbet skulle vara att jobba i ett provkök. Där skulle han vilja ta fram nya produkter och testa och vidareutveckla dem.

-- Det verkar väldigt roligt och intressant att få testa och ta fram nya saker.

Annars lockar det även att jobba som livsmedelsinspektör på miljökontoret, eller om det vill sig väl kanske han kan få jobb på gurkfabriken även efter sommaren.

Ålder: 36 år

Bor: Rimforsa

Familj: Fru och 9-årig son

Intressen: Fiske och matlagning

Examen: KY-utbildning i livsmedelsteknik och livsmedelshantering

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om