-- Det ska ge mer bärkraftiga enheter rent ekonomiskt, kommenterar organisationssekreterare Kristina Lindahl.
Ute i verksamheten råder delade meningar om förändringsarbetet. Remissinstanser i bland annat Vadstena och Rogslösa pastorat har varit negativa till förslagen. Thomas Rosén, som är kyrkonämndens ordförande i Rogslösa, har samtidigt förståelse för att något måste ske. Enligt kyrkoordningen ska det hållas gudstjänst varje vecka i varje församling, men det är omöjligt att klara. Under vintern har man alternerat mellan Herre-stad och Rogslösa, medan övriga kyrkor gått på sparlåga.
-- Vi bor i en avfolkningsbygd, konstaterar Rosén.
Det finns rationaliseringskrav för att klara verksamhet och ekonomi. Personalkostnaderna är för höga.
Vad händer då med "överblivna" kyrkoherdar. Det får man ta ställning till i de nya pastoraten. Men alla präster behövs, och några uppsägningar har det aldrig varit tal om.
Så här ser de beslutade förändringarna ut:
Brunneby pastorat och Tjällmo pastorat utgör en kyrklig samfällighet. De två pastoraten läggs samman och bildar Borensbergs och Tjällmo pastorat.
Församlingarna i Rogslösa pastorat bildar en ny församling med namnet Dals församling. De församlingar som läggs samman är Rogslösa, Väversunda, Örberga, Nässja, Herrestad och Källstad. Församlingarna i Vadstena pastorat bildar en ny församling med namnet Vadstena församling. De församlingar som läggs samman är Vadstena, Hov och Strå. De två nybildade församlingarna utgör ett nytt pastorat, benämnt Vadstena pastorat.
Församlingarna i Varv och Styra pastorat bildar en ny församling med namnet Aska församling. De församlingar som läggs samman är Varv och Styra, Fivelstad, Hagebyhöga, Orlunda och Västra Stenby.
Bankekinds pastorat läggs samman med Rystad pastorat och bildar Åkerbo pastorat.
Frödinge-Locknevi pastorat läggs samman med Vimmerby pastorat till ett pastorat med namnet Vimmerby pastorat.