Påsken är den kristna världens största högtid och som konfirmand är det självklart att lära sig mer om veckan. Vi har pratat med tre konfirmander och en ledare i domkyrkoförsamlingen. Hanna Karlsson, Eric Nibelius och Sofia Boström ska alla tre konfirmera sig i år och Olof Lindvall, 18, är ledare och konfirmerades själv för någ-ra år sen.
Vad tänker ni på om jag säger påsk?
-- God mat och påskägg, säger Eric.
-- Fjädrar, ris, lov och godis, säger Sofia. Inte så mycket på det bakomliggande.
-- Jag kan en hel del om det, men jag brukar tänka på varför vi firar påsk, säger Hanna.
Olof har vuxit upp i en prästfamilj och brukar gå på de flesta mässor. Han brukar tänka på både det kristna budskapet och på de svenska traditionerna.
Den här veckan är de iväg på konfirmationsläger i Vårdnäs och ska vara borta till lördag kväll.
-- På läger blir många någon helt annat, säger Olof. Sådana som inte vågar pratar så mycket här hemma kan bli helt föränd-rade. Det är jättekul.
Temat för lägret är påsk och det är tänkt att de ska gå igenom en kombination av den judiska och kristna påsken.
-- På torsdagen är det befrielsedag och nattvard och det ska vi illustrera med lammfestmåltid och brödbrytelse, berättar prästen Anders Facks när konfirmanderna inte är med. På fredagen ska vi ha en liten vandring med upplevelser kring Jesus väg till korsfästelsen, dock oblodigt.
Det ska inte vara långfredag hela fredagen, eftersom de vill åka hem glada på lördagen. Istället blir det upplevelsedrama om uppståndelsen redan på fredagskvällen. Hoppet ska segra och de ska prata mer om att gå vidare och om sådana som offrat livet för tron.
Under året har konfirmanderna varit på en hel del gudstjänster och flera av dem tror att de kommer att gå på mässor några gånger om året även i fortsättningen.
-- Jag var på julottan i julas, men jag var väldigt trött. Inte så att jag sov, men jag var lite borta, säger Eric.
-- Det är inte alltid så kul att sitta i den där bänken en söndagsmorgon när man kunnat sova istället, men ibland så, säger Sofia.
-- Man kan titta på tv-gudstjänster också, det brukade min bror göra när han var yngre, tipsar Olof.
Sofia och Eric tror på Gud, men Hanna konfirmerar sig trots att hon inte tror på Gud. Hon gör det istället av tradition, eftersom hennes föräldrar har konfirmerat sig.
-- Man får lära sig mycket under konfirmationen och man behöver inte tro för att kunna saker om kyrkan, säger Hanna.
Alla i gruppen tror att det är rätt vanligt att ungdomar testar att gå på konfirmationsundervisningen för att se om det är något att tro på.
-- Förr hade nog konfirmation mer med tro att göra, men i dag handlar det mer om tradition och kompisar för många, tror Olof.
Anledningen till att de andra i gruppen har konfirmerat sig är något blandad, men det har mycket med traditioner att göra. Sofia är döpt och vill bekänna det, Eric ville lära sig mer kristendom och Olof var uppvuxen med konfirmation och har alltid tyckt det verkar roligt. Ingen av dem gör det för presenterna, men de tror att det inte är helt ovanligt att göra det.
-- Det är alltid kul att få presenter, men för mig spelar det inte så stor roll, säger Sofia.
Själv tror hon att hon kommer att få smycken eller saker man "måste" spara tills man flyttar hemifrån. Helst skulle hon vilja ha något hon kan använda nu.
Det finns andra fördelar med konfirmation också, som att det är en härlig gemenskap.
-- En sak som gör det roligt att konfirmera sig är att man får lära känna så många nya männi-skor, säger Sofia.
De tar också upp att man får en annan inblick i kyrkan när man själv går på gudstjänster. En del föredomar kan avvisas medan en del besannas.
-- En vanlig fördom är att kristna är överordentliga, säger Hanna.
Hanna, Sofia och Eric har varit med i en "streetgrupp", vilket innebär att de har träffats och spelat basket innan konfirmationsmötena. De är 16 stycken i sin grupp och efter basketen brukar de gå till församlingshemmet och äta lunch, prata och diskutera.
-- Vi diskuterar bland annat olika människors värde, säger Hanna. Det är för det mesta intressanta saker vi pratar om, men ibland är det tråkigt.