Om äldre människor lär sig tio saker och glömmer nio har de ändå fått ett rikare liv.
Med den filosofin öppnar Eivor Prestby, Pensionärsuniversitetets ordförande, dörrarna till ett 50-tal studiecirklar för runt 500 elever. Själv tog hon sin lärarexamen som 50-åring samma dag som yngste sonen blev student.
-- Att undervisa blev roligare och roligare för varje termin, precis som att studera på universitetet.
Eivor, som nyligen fyllde 75, hann jobba som adjunkt i Ljungsbro i 15 år, innan hon uppnådde pensionsåldern. Vad skulle hon då göra? Fortsätta att lära in och lära ut. Tack vare Pensionärsuniversitetet får hon stilla sin nyfikenhet, eller snarare stimulera den.
Sammankopplade
Hela tiden gör Eivor nya upptäckter och lär sig förstå sammanhang. Historia och religion, ämnena som gav henne en fil kand i mogen ålder, är intimt sammankopplade.
Studiecirkeln om romarriket, som hon lett under de två senaste terminerna, avslutas med en resa för över 40 personer. Det blir Eivors första besök i Rom på mer än 55 år.
-- Egypten står närmast på tur. Cirklarna får delvis formas efter kompetens och intresseinriktning hos studieledarna. De är inte alltid så lätta att hitta.
Tack vare att all planering och administration görs helt ideellt och att cirkelledarna har ett blygsamt arvode på 80 kronor i timmen kan kursavgiften hållas nere. Normalt rör den sig om 220 kronor för tio tvåtimmarslektioner.
-- Det kan bli lite mer när vi får hyra in oss i dyrare lokaler för att kunna genomföra programmet. Exempelvis vattengymnastik.
Golf och konsert
Det har blivit en av Eivors nyare passioner. Liksom golfen. Hon spelar med vänner, grannar, barnbarn, med gamla och unga, och håller sig gärna borta från fairway för att njuta av fåg-larnas gratiskonserter och möta naturens skiftningar.
Handikapp? En bit över 30. Det går upp och ner, som det mesta i livet. Men att det skulle finnas speciella scheman och cykler för inlärningsprocesser vägrar hon acceptera.
Eftersom Eivor slutade den sexåriga folkskolan 1940, och då inte gavs möjlighet att läsa vidare, fick hon senare i livet hoppa på ett annat tåg på en annan station. Bara hon själv visste vart det bar av.
Barnen i familjen blev nog mest överraskade när mamma inför julen 1970 meddelade att hon just skulle ta studenten. Då hade Eivor pluggat på kvällsgymnasiet i Linköping och kompletterat med naturämnen i Norrköping. Hon fick bokstavsbetyg i vissa ämnen, siffror i and-ra.
Tåget ökade farten
Och tåget stannade inte, det bara saktade ner lite för att sen öka farten. Svisch, svisch. En fil kand i historia och religion ledde till lärarhögskolan, som tog in fyra elever med just denna kombination. Det kan tyckas som om Eivor haft en sällsynt tur med kurserna, men hon har nog hjälpt tillfälligheterna på traven.
Det är lite av den förmågan en skicklig pedagog vill överföra till sina elever. Om de så är åtta år eller åttio. Ett kännetecken för en eldsjäl är att hon inte ser någ-ra hinder.