Fredrik hjälper unga att hantera sina prestationskrav

Fredrik Wandus har tidigare arbetat med både elitidrottare och stridspiloter. Nu är Linköpings universitet hans nya arena.

Fredrik Wandus startade ett eget företag 2003 och byggde upp ett idrottsfysiologiskt labb här i Linköping. Det finns fortfarande kvar, men det är inte längre Fredrik som driver det.

Fredrik Wandus startade ett eget företag 2003 och byggde upp ett idrottsfysiologiskt labb här i Linköping. Det finns fortfarande kvar, men det är inte längre Fredrik som driver det.

Foto: Jennifer Grönquist

Linköping2022-02-25 20:00

Fredrik Wandus är född och uppvuxen i Värmland. Han har alltid älskat idrotten och är utbildad idrottslärare och elitidrottstränare. 2003 flyttade han till Linköping där han började arbeta som idrottschef inom helikopterflottiljen.

Senare började Fredrik arbeta på Flygvapnets flygskola som lärare i flygfysiologi och flygpsykologi.

– Flygpsykologi rör allt som kan hända i cockpit och hur man ska hantera det. Det handlar om oro, stress, koncentration, simultankapacitet och mentala förberedelser. 

I samband med att Försvarshögskolan skulle akademiseras fick han sedan i uppdrag att ta fram ett nytt utbildningspaket inom dessa ämnen.

– Det var ett spännande arbete. Jag fick presentera hela kursen för Forsknings- och utbildningsnämnden. Det var ett mer omfattande arbete än vad jag trodde, skrattar Fredrik. 

Fredrik har även arbetat med specialförbanden i Karlsborg. 

– Jag var även delaktig i att få den första kvinnan att klara alla tester för att bli antagen till Specialstyrkan.

Arbetet inom Flygvapnet täcks dock av sekretess, så Fredrik kan inte gå in djupare på det. 

undefined
Fredrik Wandus har levt i idrotten hela sitt liv. "Jag saknar det, men det har ett högt pris. Jag var borta 250 dagar per år."

Utöver detta har Fredrik varit både fystränare och mental tränare inom idrotten. Han tränade bland annat hockeylaget BIK Karlskoga under 14 säsonger och pendlade under flera års tid från Linköping för att hålla i träningarna.

– Det laget har en fantastisk stämning och kultur där många trivs och lyckas både som spelare och ledare. Där har många spelare blommat ut och tagit kliv vidare i karriären. Att ha varit en del av och bidragit till den kulturen är något jag håller varmt om hjärtat. 

Hur uppstod intresset för psykologi?

– Jag har alltid varit en fysiologinörd. När jag kände att jag hade kommit så långt det gick inom det området blev jag mer intresserad av hur våra tankar påverkar vårt välbefinnande och våra prestationer.

undefined
Fredrik Wandus har bytt idrottsarenorna och flygskolan mot Linköpings universitet. Som en del av studenthälsan coachar han studenter med hjälp av mental träning. "Det bästa med mitt jobb är att möta studenter som behöver hjälp och sedan se dem växa med den hjälp de får."

Nu arbetar Fredrik som hälsovägledare på Linköpings universitet. Han ser att många studenter har en negativ självbild på grund av synen på prestation och menar att många använder just prestation som ett plåster på själen. 

– Det finns ett behov av att arbeta med de prestationspsykologiska komponenterna även här. Det här är också en prestationsarena, men en helt annan än i idrotten. Hur vi tolkar det som sker runtomkring oss är färgat av vår egen självbild. Därför arbetar jag med just självbilden och med affirmationer och målbilder för att hjälpa studenterna att peka ut en riktning till var de vill vara. 

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Att träffa människor som vill utvecklas och som har en vilja att komma någonstans. Jag tycker att det finns gott om dem i den här miljön. 

undefined
Fredrik Wandus startade ett eget företag 2003 och byggde upp ett idrottsfysiologiskt labb här i Linköping. Det finns fortfarande kvar, men det är inte längre Fredrik som driver det.

Att gå in på detalj gällande möten med olika klienter är svårt, men Fredrik uppskattar mötet med människor och tycker att alla möten har sin charm.

– Jag har mött så många intressanta och fantastiska personer genom åren, men en stor förebild för mig är Micael Bydén som jag lärde känna och hade som chef på Flygskolan. Att möta den stora bredden av utövare inom idrotten, allt från barn och ungdomar till olympier och världsmästare, har också varit berikande.

– Jag tänker på vad som var inspirerande med varje möte. Jag vill gärna vara den personen för andra, den som inspirerar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att se studenterna växa med den hjälp de får. Att kunna coacha en student till en vändning är mina OS-finaler nu.

Fredrik Wandus

Ålder: 48 år.

Gör: Arbetar som hälsovägledare på studenthälsan vid Linköpings universitet.

Från: Kommer ursprungligen från Värmland. Bodde under sina första tio år i livet i Forshaga. Flyttade sedan till orten Degerfors där han bodde upp till vuxen ålder.

Bor: Linköping.

Familj: Fru och tre egna barn samt två bonusbarn.

Starkt minne från tiden vid Flygvapnet: "När jag fick flyga ett SK60, ett skolplan. De nya flyglärarna behövde rookies och jag ställde upp. Det var nervöst och roligt som sjutton."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!