Georg Tellroth

Linköping2004-03-31 03:01

Georg Tellroth har avlidit i en ålder av 84 år.

Han föddes på landsbygden i gränstrakterna mellan Bohuslän och Dalsland i socknen Frändefors 1919. Några kilometer därifrån i grannsocknen Lane-Ryr hittade han sin tillkommande Britta.

Georg växte upp som äldst i en syskonskara på fem i ett litet hemman på Dalslandssidan. Han tog värvning vid Bohusläns regemente I 17 den 1 november 1938. Detta var en möjlighet för bondpojkar från enkla förhållanden att skaffa sig en bra grundutbildning på två år.

Andra världskriget stod för dörren och vid mobiliseringen den 9 april 1940 placerades Georg i Kornsjö i Dalsland. Han var kvartersmästare under denna tid och ansvarig för kompaniets underhåll och verksamhet, vilket innebar bl a hästskötsel.

Mellan 1942 och 1947 tjänstgjorde han vid 1:a tygkompaniet i Stockholm, med bl a studier i Uppsala. Vid denna tid lärde jag känna Georg genom att vi genomgick en del kurser tillsammans och delade bostad på Kocksgatan, Södermalm. Vi upptäckte Stockholm tillsammans, oftast med cykel. Jag lyckades "lura" med den normalt inte sportintresserade Georg på en match mellan Arsenal och en Stockholmskombination på Stadion genom att jag ställde dagens övningskörning dit. Han var nämligen min körelev. Annars stod Georgs håg till museer och historiska platser.

Vid indragningen av tygkompaniet i Stockholm 1947 skedde förflyttning till T1 i Linköping. Han tog med sig sin Britta och det blev så småningom fyra söner i familjen. Då jag själv fick anställning på T1 1948 sammanstrålade våra yrkesliv igen. Vi hade gemensamt ansvar om en reppluton på regementet.

Efter tygförvaltarexamen 1964 har Georg tjänstgjort som tygunderofficer vid I4/InfSS och som förrådsföreståndare vid Bergslagens tygförvaltning. Han gick den långa underofficerskarriären, slutade som förvaltare på I4 och blev sedermera befordrad till kapten i reserven genom den nya befälsreformen 1973.

Georgs stora intresse under sin militära tid var skytte och frivillig försvarsutbildning. För detta belönades han med T1:s skytteförenings förtjänstmedalj och hemvärnets förtjänstmedalj.

Georg tog anställning på Tekniska verken som vaktmästare efter den militära karriären och var företaget troget till sin pensionering.

Trädgårdsskötsel med praktiskt hantverk gav utlopp för hans praktiska ådra. Hans intresse för samhälle och historia visade sig genom energiska diskussioner på offentliga platser, insändare i lokalpressen om bl a Vallaleden. Han besökte också gärna och ofta historiska platser och kyrkor.

Georg Tellroth bar det gamla bondesamhällets jordnära sätt att tänka och vara och var ett original i den meningen att han inte lät sig påverkas av den nya tidens materialism. Han var rättfram i sina åsikter.

Vi saknar och sörjer Georg, hans humor, originalitet och värme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om