Gör inte barnen till slagträn

Även ett sagobröllop i juni följs av måndagsmorgnar i november. Vardagens slitningar kan få det äkta paret att till slut ge upp löftena de en gång gav varandra. Samtidigt är det sällan så viktigt att kunna komma överens som vid en skilsmässa.

LINKÖPING2002-07-01 04:56

På den punkten är advokat Ingar Lundquist i Linköping mycket tydlig.

-- Man ska försöka vara sams och diskutera igenom skilsmässan innan man sätter igång, säger hon. Har man enats är det väldigt lätt att skiljas.

Den tusenlapp det kostar att konsultera en advokat för rådgivning i förväg är väl använda pengar, menar hon.

-- Kommer man senare, när det är fullt bråk, blir det dyrare.

Betänketid

Paret som vill dela på sig kan hämta en blankett hos tingsrätten för att söka äktenskapsskillnad. Är hustru och man ense och det inte finns några barn med i bilden kan skilsmässan vara snabbt klar. Fast det är inte alltid det ser ut på det sättet. Om bara den ena maken vill bryta upp, kan den andra begära betänketid i 6 månader. Däremot går det aldrig att stoppa en skilsmässa.

-- Det är vanligast att kvinnor vill skiljas, berättar Ingar Lundquist. Ibland har ett par varit gifta i 20--30 år när kvinnan önskar gå sin egen väg. Ofta uppger hon att anledningen är att mannen är elak, tråkig, snål eller bara jobbar. Då brukar maken vilja ha betänketid. För män är anledningen till uppbrottet vanligtvis att de träffat en annan kvinna. Här begär hustrun betänketid.

Tvist om familjefoton

Det är vid själva bodelningen det finns risk för problem. Om makarna inte har äktenskapsförord ska allt delas lika efter att skulderna dragits av.

-- En sak som det kan bli bråk om är familjefotografierna, berättar Ingar Lundquist. Jag har varit inkopplad vid en skilsmässa där hela bodelningen höll på att gå överstyr för att parterna inte kunde enas om fotoalbumen.

Om paret äger ett hus kan den ena lösa ut den andra. Då ska husets värde fastställas. I annat fall får de sälja fastigheten och dela på eventuell vinst.

Ibland har makarna upprättat ett äktenskapsförord över egendom som ska vara enskild. Till exempel det man erhållit eller kommer att få genom arv, gåva eller testamente. (Även föräldrar kan genom testamente skriva att det barnen ärver ska vara enskild egendom.)

-- Det är inte vanligt med äktenskapsförord, konstaterar Ingar Lundquist. Tyvärr. Informationen om sådana juridiska försiktighetsåtgärder borde finnas med redan när man gifter sig. Särskilt om den ena parten har en större förmögenhet.

Familjefoton och förmögenheter är en sak att tvista om. Det är ändå bara ting. Svårare är det när makarna blir oense om barnen.

-- Har man barn under 16 år gäller en betänketid på sex månader från det att ansökan om skilsmässa lämnats in, säger Ingar Lundquist. Därefter får man skicka in en ny ansökan för att få en dom på äktenskapsskillnad. Den här proceduren är avsedd att skydda barnens intressen.

Trots detta hamnar en rad skilsmässoärenden i tingsrätten när föräldrarna tvistar om var barnet skall bo.

-- Vårdnadsmål är tunga. De är utdragna och små, dumma saker får så oerhört stora proportioner, tycker Ingar Lundquist. Jag har jobbat som advokat i 30 år och sett hur den här typen av mål bara ökat.

Fäder kräver lika rätt

Hon tror att en förklaring är att fäder i dag tar större del i omvårdnaden av barnen och därför också kräver lika rätt till dem vid en skilsmässa.

-- Egentligen är det ju föräldrarna själva som vet vad som är bäst för deras barn. Därför borde de undvika att göra barnen till slagträn vid en skilsmässa. Men kan de inte enas bör de vända sig till familje-rättsenheten vid socialförvaltningen för samarbetssamtal.

Ett avtal där blir lika giltigt som en dom. Om paret inte kommer överens här uppmanas de att uppsöka varsin advokat.

-- Också advokaterna försöker ena parterna. Fungerar inte det blir det en process om barnens boende och det vill jag inte rekommendera. Sådana rättsprocesser kan ta upp till ett år och är svåra för barnen.

Var generösa

Det finns tre viktiga råd hon vill ge föräldrar som står i begrepp att skiljas.

n Diskutera igenom skilsmässan noggrant i förväg.

n Använd inte barnen som slagträn.

n Var generösa mot varandra, då mår barnen bäst.

Ingar Lundquist har under sina många år i advokatyrket stött på skilsmässotvister av alla de slag. Hon vet vad som kan bli följden när novembermorgnarna tar över ett förhållande. Trots detta tror hon på äktenskapet.

-- Jag tycker visst att man ska fortsätta gifta sig, säger hon. Och så anser jag att man inte ska skilja sig för lättvindigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om