Det mest kända är Lindsténshuset i hörnet av Klostergatan och Ågatan, där han bodde i en magnifik tvåvåningslägenhet och verkade på senare år. Andrea Doria, som det kallades i folkmun, var Linköpings mest originella byggnad, skapad i mitten av 50-talet. Ett flaggskepp mitt i centrum.
"Huset är k-märkt och jag vill inte att något ska ändras i lägenheten", framhöll Gösta Lindstén när han för drygt två år sedan intervjuades av Correns Lasse Åbom.
Under byggmästarens uppbyggnadsperiod reste han runt i Europa med en svart anteckningsbok och noterade goda idéer, som han sedan försökte förverkliga i sina hus. Han lärde sig mycket på egen hand men gick också ett tag på Stockholms tekniska institut. Efter hand utvecklades också ett samarbete med flera framstående arkitekter.
Gösta Lindstén var entreprenör och operatör, han var före sin tid och han var aktiv in i det sista. Från våningen hade han utsikt över den stad som han satt prägel på, som han älskade men också kritiserade. Gösta framförde sina synpunkter rakt och okonstlat och ibland lite burdust för att alla skulle förstå vad han menade.
Om Linköpingsgrabben fått sin vilja fram hade hans skapelser svävat högt över molnen i stället för att vara fast för-ankrade vid jorden. Göstas dröm var nämligen att bli flygare och flygingenjör. Men kriget och en del annat kom emellan. Det fick bli husbyggande och fastighetsförvaltning i stället. Gösta Lindstén föddes i Linköping 1916 och växte upp på Storgatan 5. Fadern var stationsinspektör på Linköping norra. "Jag har alltid velat gå mina egna vägar och aldrig brytt mig om vad andra tyckt", sa Gösta och började bygga det som senare skulle bli ett fastighetsimperium.
Den första egna firman hette Dättermark och Lindstén men fanns bara en kortare tid. 1943 startades Byggnads AB G. Lindstén. "Jag fick viss hjälp av pappa för att komma igång, men jag lärde mig att klara det mesta själv."
Fastighetsbeståndet innehöll ett 40-tal hus när det var som mest omfattande. Lindstén hade även fastigheter i Finspång, Mjölby, Nyköping, Södertälje, Huskvarna, Norrköping och Stockholm. Planerna på att göra en inbrytning i Chicago genomfördes dock aldrig.
Bygget på Klostergatan (Baggen) är en av pärlorna i samlingen. Andra komplex, och symboler för de Lindsténska idéerna, är Duvkullen i Johannelund, kvarteret Braxen 20 (hörnet Ågatan/Snickargatan) och ombyggnaden av Miljonpalatset på S:t Larsgatan. Ett par speciella villor vid Stångån är också kända och noggrant beskådade av Linköpingsborna.
I samband med byggen i centrum medverkade Gösta till att de gamla husen kunde flyttas till Gamla Linköping. Bland annat har han skänkt Jungfru Lovisas hotell, Spegelmakaregården och Landshövdingehuset från kvarteret Baggen.
Förutom husbyggnation och förvaltning ägnade sig Gösta Lindstén åt en rad andra intressen: bilar, båtar, flyg, järnvägar, boxning, Derby. Drömmen om ett allsvenskt fotbollslag på ett nytt stadion i Linköping, ett tidigt Cloetta Center, lyckades inte ens han infria.
Gösta Lindstén lämnade Sverige för Frankrike 1983 men kom tillbaka, levde och verkade sina sista år i sin egen stad. Han hade koll på det mesta.
"Jag har så mycket att göra att jag inte hinner med någonting", sa han självironiskt i sin sista tidningsintervju.
Typiskt var att Gösta Lindstén hade planerat och organiserat ritualerna kring sin begravning. Den kommer att hållas i domkyrkan den 13 januari.
Linköping sörjer en excentrisk byggmästare och en av sina mest omtalade och mytomspunna personer.
En av Linköpings starkaste personligheter och skarpaste profiler har gått ur tiden. Byggmästare Gösta Lindstén avled i tisdags efter en kort tids sjukdom. Han blev 88 år. Närmast anhöriga är hustrun Mary-Ann, barnen Eva, Ted, Michael och Peter med familjer och åtta barnbarn.