De var minst tio vuxna och fyra barn. Alla tros de ha levt, dött och begravts i Vamlingbo socken på Gotland på 1100-talet.
På söndagen jordfästes de åter vid en högtidlig ceremoni i 1200-tals kyrkan på orten, skriver Gotlands Allehanda.
Benen efter gammelvamlingarna hade samlats i en kista som stod längst fram i koret. Där varvade kontraktsprost H G Hammar bön och sång på latin med bibelläsning och psalmer som Salve Regina, vilken tros kan ha sjungits när gammelvamlingarnas begravdes första gången för omkring 900 år sedan. Att de då begravts med huvudena mot väster tyder på att de var kristna.
Efter ceremonin i kyrkan bars kistan ut av sex man och sänktes ned i en grav som beretts ett tiotal meter från de medeltida sockenbornas gamla vilorum på kyrkogården. Sedan sjöng de församlade Härlig är jorden. Därefter väntade det traditionella kyrkkaffet, en sed som inte var uppfunnen på det garanterat Gevaliafria 1100-talet.
Gammelvamlingarna upptäcktes i samband med markarbeten vid Vamlingbo kyrka. Benen har vilat i församlingshemmet en tid, och har undersökts av experten Arne Hallström, skriver Gotlands Allehanda. (TT)