-- Nästa bok heter "Glitterspray och 99 andra klintbergare", och där är en historia om en terrorist central. Det är naturligtvis talande för vår tid, säger han.
Han har en skeptisk inställning till historier han hör. Tacka för det om man fått ett helt samtidsfenomen döpt efter sig!
"Klintbergarna" slog igenom på bred front 1986 då hans bok "Råttan i pizzan" kom i sin första upplaga och man vågar nog säga att boken hade inflytande på det sociala livet här i landet. Skrönor som förr fick åhörare att häpet utbrista "nähä" mottogs nu med ett skeptiskt "jo, jag har hört något liknande någonstans". Plötsligt var inte hörsägen fredad och alla historieberättare kunde hänsynslöst avslöjas som lättlurade offer för urgamla berättelser.
Urgamla är just vad vand-ringssägner är. Folklivsforskare som Bengt af Klintberg spårar bland annat upp olika sägners historiska rötter. I sin bok "Den stulna njuren" berättar han historien om hur en fattig irakisk kvinna med många barn söker upp Saddam Hussein och ber att hennes man ska få komma hem från Kuwaitkriget. Nästa dag ligger maken styckad i en säck på hennes trappa. Historien visar sig vara nästan exakt lik den som berättades i Mesopotamien (nuvarade Irak) år 500 f Kr.
-- Vandringssägner lånar sin rekvisita av samtiden och speg-lar den. Men grundhistorierna är inte tidsbundna och oftast handlar de om eviga saker som liv och död.
Ett av de talande exemplen ur "Glitterspray och 99 andra klintbergare", som beräknas utkomma inom två år, är en historia som kallas "Den tacksamme terroristen". Den har spridits mycket snabbt över hela världen efter den 11 september 2001 och går ut på att någon som är hjälpsam mot en arab varnas av denne för att åka till en viss plats på en viss tidpunkt.
-- Historien fanns i England för ett antal år sedan men då var terroristen irländare. Samma historia berättades under andra världskriget, men då talade främlingen om när det skulle bli fred.
För Bengt af Klintberg är det egentligen inte särskilt viktigt om historier är sanna. För folklivsforskaren är det intressanta varför de berättas.
-- Just den historien vittnar naturligtvis om vår rädsla. Samtidigt är det en önskedröm om att även terrorister ska vara mänskliga, säger han.
Försäljningssuccén för "Råttan i pizzan" gjorde det möjligt för Bengt af Klintberg att säga upp sig från lektorstjänsten vid Stockholms universitet. Sedan dess är han fri skribent inom en rad områden. Han har gett ut fyra diktsamlingar och för två år sedan debuterade han som novellist med den prisade samlingen "Rebecka och tigern". Den handlar bland annat om barndomen och uppväxten på Norrmalm. Om identiteten som djurgårdare skriver han om i novellen "Grabben med krut i dojorna".
-- Jag var för dålig för att tas ut i klasslaget men då startade jag en idrottstidning. Den gavs förvisso bara ut i fyra exemplar, men mitt pris till Månadens man blev mycket populärt. Jag lärde mig pennans makt tidigt.
Innan han blev känd forskare hade Bengt af Klintberg en brokig och spännande gärning som kulturarbetare. På 60-talet skrev han dramatik för Pistolteatern och var Sveriges ende medlem i avantgarderörelsen Fluxus, vars mest kända representant var Yoko Ono. Bengt af Klintberg ställde som Fluxuskonstnär en gång i Köln ut två Volkswagen-bubblor.
-- I den ena placerade jag yxor, i den andra yuccapalmer. Det byggde på två vandringssägner om en liftare med yxa och om giftspindlar i yuccapalmer.
Han arbetar nu som bäst på en bok om Fluxus i Sverige som utkommer nästa år. Innan dess ska han både hinna fylla 65 och fira jul.
-- Det gör jag med föräldrar, syskon, fru och barn på vårt släktställe.
Fakta
Namn: Bengt af Klintberg, folklivsforskare och författare.
Fyller: 65 år den 25 december 2003.
Bor: I Stockholm.
Familj: I den kulturintresserade familjen af Klintberg ingår hustru Katarina (arbetar med kultursponsring), Daniel, 38 (filmarbetare), Karin, 31 (fick Stora journalistpriset 2003 för tv-programmet "Värsta språket") och Elin, 26 (resejournalist). Därtill två syskon (clownen Manne och designern Gunila Axén).
Aktuell: Har skrivit ständigt aktuella "Råttan i pizzan" och "Den stulna njuren", samt den flitigt citerade "Namnen i almanackan". Skriver på bok om konströrelsen Fluxus.