Två hyresgäster, födda i Skåne, stor-trivs på Platensgatan i Linköping. -- Efter 66 år här känner jag mig som östgöte, säger Erik Pettersson. Östgöte blir jag aldrig, säger hustru Ruth på bredare skånska.
Men de båda makarna är överens i viktiga frågor. Paret, som för något mer än 66 år sedan träffades på syd-svenska Önnestads lantbruksskola, gifte sig 1937. Erik blev länsombudsman för RLF (nuvarande LRF = Lantbrukarnas riksförbund). Det började i Blekinge, men 1939 fick han motsvarande tjänst i Östergötland. Då flyttade han och hustru Ruth in på Platensgatan 3 i Linköping.
Paret Pettersson bor kvar där och den 21 mars fyller Erik Pettersson 91 år. Det firar han på sitt sätt, det vill säga i lugn och ro. Hans kroppskrafter är inte som förr. Men minnet är det inget fel på.
-- Kroppens försämring bidrog jag nog själv till genom att röka i 40 år, säger han. Det gav mig cancer i svalget. Den har strålats bort, men tyvärr gett mig bestående biverkningar.
När röken nu i mer än en bemärkelse skingrats i den centrala våningen i Linköping, summerar Erik Pettersson sitt liv. Hans lantmannagärning inom LRF sammanfattas bäst av att den så småningom gav honom Patriotiska sällskapets guldmedalj för lång och trogen tjänst. Efter sin pensionering 1979 fortsatte han som konsult i lantmanna-ärenden. Otaliga är de förhandlingar om arrenden och ersättningar, som han varit rådgivande i.
Och så har han nu på senare år blivit en uppskattad kändis i citykvarteren. Erik Pettersson är den omskrivne hyresgäst, som fick stopp på en krogägares ambitioner att ta över en del av källarutrymmena, för att göra nattklubb. Kampen mellan Erik Pettersson, fastighetsägare och krogägare slutade med att den förhandlingsvane, då 90-årige pensionerade LRF-aren, vann.
Många gånger under vårt samtal betonar Erik Pettersson att han haft tur i livet. Det började tidigt. Båda hans föräldrar gick hastigt bort, när han var mycket liten. Han togs då omhand av ett pa r grannar.
-- De blev snabbt mina riktiga föräldrar, säger han. Det var bra människor, de var kristna och gav mig bra värderingar att ta med ut i livet.
Det har han gjort. Tre biskopar har gett honom så kallad venia. Det betyder tillstånd att predika i kyrkor. Det har han också gjort -- i 43 stycken.
Nu längtar Erik och Ruth Pettersson efter sol och värme. Inte på Kanarieöarna, utan i Östergötland, närmare bestämt i Borensberg.
-- Där har vi vår sommarstuga, säger Erik. Där bor vi så mycket vi kan mellan maj och oktober.
Sommarstugan inköptes 1950. När Erik säger det syns det på honom att det var en av de bästa investeringar han och Ruth gjort. Den är numera tillbyggd och klarar firande med två barn och fem barnbarn.
Hemma på Platensgatan kan Erik alltjämt gå in i ett av rummen, som är "kontoret". Där har han massor av minnen från de 40 åren som länsombudsman i LRF.
Han visar stolt på medlemskurvor som pekar uppåt. Han visar bilder där han av landshövding Eckerberg får sin guldmedalj. Han har hyllmetrar med pärmar och papper med bland annat ägaruppgifter från var-enda gård i Östergötland.
Grattis till 91 år, och massor av minnen att vara stolt över, önskar Correns familjeredaktion.
erik pettersson