Stellan Ågren såg 1932 dagens ljus i Kobe i Japan. Hans far var tändsticksingenjör i Kreugers imperium. Stellan var bara två år när hela familjen efter mycken dramatik i Kreugerkoncernen flyttade hem till Sverige.
-- Jag växte sedan upp i Västervik, där far drev en tändsticksfabrik, säger Stellan. Jag tog studenten och gjorde militärtjänst i Linköping. Jag hade en pojkdröm om att bli idrottare eller musiker, men det blev något helt annat.
Undertecknad kan dock intyga att musiken följt Stellan Ågren genom livet. Intresset och handlaget finns fortfarande kvar. När vi promenerar runt i villan i Ramshäll, så visar det sig att han kan spela piano i vardagsrummet, trummor i garaget och dragspel på kammaren. På väggarna finns fler instrument.
-- Det finns mycket musikalitet i släkten, säger han. Min far spelade dragspel, ja till och med byggde dragspel. Det i radions barndom kända Sigurd Ågrens kapell leddes av en släkting och listan kan göras lång.
Men det var företagsledarmiljön som tog överhanden när det gällde att forma yrkesmannen Stellan Ågren. Efter studier på handelsgymnasium i Örebro och tekniskt läroverk i Stockholm hade han en bra kombination för uppgifter inom industrin.
En mjukstart mot de stora lyften kom i första jobbet. Det var hos Graham Brothers. Det företaget är globalt känt för sina personhissar.
Nästa arbetsgivare blev Hvilans mekaniska i Kristianstad, ett företag i traversbranschen, och där blev lyf- ten större och större. Han var exportchef och reste mycket utomlands.
Till slut upptäcktes hans arbetsinsatser av i branschen superstora tyska Demag, som behövde en försäljningschef i Sverige. Hustru Ann-Mari (Linköpingsflicka, som blev fru Ågren efter att han dansat med Stellan på Lorry i Linköping) tyckte också att det var bra, att hon och deras förstfödda fick träffa pappa oftare.
Så blev det. Med bostadsort Stockholm styrde och ställde Stellan så effektivt åt sin tyske arbetsgivare, att den svenska agenturen snart behövde delas upp i fyra regioner.
-- Jag blev filialchef med placering i Linköping, säger Stellan Ågren. Det passade perfekt. Här kunde både jag och hustrun känna oss som hemma.
Stellan Ågrens kunskaper i traversbranschen växte och därmed hans ambitioner. Till slut bestämde han sig för att sluta arbeta och skicka en avsevärd del av vinsten till utländska ägare. Han startade eget.
1971 började Ingenjörsfirman Lyftkonsult i en nedlagd mjölkaffär på Gamla Tanneforsvägen i Linköping. Fyra år senare hade han mjölkat ut så mycket som gick ur den lokalen. Han köpte industritomt på Torvinge och byggde nytt.
Mellan åren 1975 och 1985 växte hans företag, som då hade namnet Lyftkontoret AB. När det 1985 såldes till American Crane, hade det 22 anställda. Stellan Ågren stannade kvar som anställd vd, men slutade efter ett par år.
Stellan Ågren var då 55 år och möjlig pensionär. Han fick hur mycket tid som helst till hus, hustru, barn och, så småningom, barnbarn. Då blev han hantverkare.
På ett sätt som fick närstående och grannar att baxna, började han bygga till villan i Ramshäll. När han var färdig var bottenvåningen nästan dubbelt så stor. Den hade nytt gästrum, ny klädkammare, nytt dusch- och toalettrum med mera. Han hade gjort allt jobbet själv. Han lånade grävmaskin, göt och armerade grunden, snickrade allt, lade golv, målade, tapetserade och drog elen själv.
Han visar stolt sitt byggnadsverk för förstagångsbesökare, och det har han all anledning till.
Utrymmena behövs när släkt och vänner samlas. Så sker till exempel 10 oktober, då han fyller 70 år. Då blir det öppet hus under eftermiddagen och kvällen. Musikinstrument behöver ej medtagas. I villan finns så det räcker till en orkester.
Stellan Ågren
Aktuell: Fyller 70 år den 10 oktober.
Mest känd som: Företagsledare i lyftbranschen.
Lite känd som: Åkeröodlare i Ramshäll (artikel i Corren för två år sedan).
Egna företag i Linköping: Lyftkontoret och Telferhuset.
Familj: Hustru Ann-Mari, två barn och två barnbarn.
Fritidsintressen: Musik, trädgård, frimurarna, Druidorden med mera.
Extrajobb: I ungdomen musiklärare, numera lyftkonsult.