Han löste ut sin egen fallskärmClaes-Göran Malm

Linköping2004-12-06 00:00

-- Här ska jag åldras i värdighet och värme, säger han, och pekar på termometern: 24 grader.

En nyinstallerad braskamin i det vinterbonade sommarhuset ger behagliga temperaturer. Och snart påbörjar Claes-Göran sin tillbyggnad för att få in dusch och wc i stugan. Nu finns det i en av hans båda friggebodar.

-- Jag flyttade hit den 15 maj och betalade 365 000 kronor för huset och en tomt på 1 019 kvadratmeter. Här bor jag både billigare och bättre än i en stadslägenhet.

Brunn på tomten

Med detaljerad vägbeskrivning och några mobila kontakter har reportern slirat sig fram till Bärstadsskogsvägen 23. Det är mest fritidshus i området och bara tre permanent boende.

-- Vi är utlovade kommunalt vatten om ungefär ett år, berättar Claes-Göran, som har egen brunn på tomten i direkt anslutning till skogen.

-- Det är precis så lugnt och skönt som jag önskar. Och några problem att sysselsätta mig har jag aldrig.

Den nyblivne pensionären, vid 58 års ålder, är bland annat en lidelsefull matlagare. Trots att han oftast intar sina måltider ensam slarvar han inte med tillredningen.

-- Jag är också med i de fyras gäng som ett par gånger om året har kulinarisk afton. Inför julen ska jag anordna skinkprovning hos mig.

Sparad semester

Att Claes-Göran fått mucka i förtid (efter bara 42 år) från helikopterdivisionen beror på den överenskommelse han gjorde med högkvarteret 2001.

-- I dag hade jag inte kunnat få ett lika förmånligt avtal.

Den 5 januari 2005 sätts officiell slutpunkt för anställningen. Men Mr Malm på Malmen har en del sparad ledighet och semester att ta ut och har redan blivit avtackad och lämnat sin långvariga tjänst som tekniker och serviceman.

Tavlan med alla Gripenpiloternas signaturer har fått en hedersplats i stugan. Trots att Claes-Göran mestadels skött marktjänsten har han varit uppe i luften med ojämna mellanrum.

-- Jag var den förste civilisten på Malmen som fick flyga Lansen.

Han föddes på Mörtlösa backgård, gick i Kärna skola och sedan på Ljungstedtska. Redan 1962, som 16-åring, fick Claes-Göran jobb i vapenverkstaden på flottiljen.

Gått upp och ner

-- Då var det en väldig aktivitet och plan i luften hela tiden. Men tiderna har förändrats och förhållandena varit osäkra även för personal på den civila sidan.

Det har gått upp och ner, kan man säga. Efter tio år flyttade Claes-Göran till fallskärmsförrådet, där han verkat sedan dess.

-- Jag har packat fallskärmar, tusen och åter tusen, och skött flygarnas utrustning, som syrgasmasker, hjälmar, visir, dräkter o s v. Men i egenskap av sadelmakare har jag också fått laga kapell, ryggsäckar och mycket annat.

Under 42 år har trotjänaren fått uppleva flera tragedier, vänner som störtat eller drabbats av andra olyckor. Men han har aldrig behövt känna skuld för egen del.

-- Materialen måste skötas noggrant. Till varje fallskärm som packas får vi sätta vår personliga signatur.

Marktjänst åt piloter

Tack och lov är det bara i undantagsfall skärmarna behöver bli utlösta. I början av Claes-Görans arbetstid packades de om efter två och en halv månader, men nu görs det normalt bara en gång om året.

Som tekniker har han fått hänga med på övningar runt om i landet och då dragit på sig uniformen, utan gradbeteckningar, för att smälta in i den militära miljön. Någon måste ju sköta marktjänsten åt piloterna.

Ibland har Claes-Göran styrt sina egna plan, i samarbete med bror Bengt-Åke. De var ofta på Malmen under helgerna.

-- Vi hade särskilt tillstånd att flyga modellplan, när den normala verksamheten låg nere.

Resultatet? Många lyckade loopar, märkliga manövrer samt en avklippt tumme.

-- För att få liv i den tog kirurgen en nerv från långfingret på samma hand.

Inte att leka med

Propellrar är inte att leka med, inte ens för en så rutinerad flygtekniker som Claes-Göran Malm. Han har annat roligt att visa sina barnbarn, sex stycken, när de kommer till morfars/farfars lilla hus i Ekängen.

De senaste åren har han börjat jobba extra tidigt för att serva piloterna i flygskolan. Men nu är det sovmorgon varje dag. Claes-Göran Malm har landat för gott. Han fick både packa och utlösa sin fallskärm.

Muck i förtid (efter bara 42 år)

Ålder: 58 år.

Yrke: Tekniker.

Familj: Ensamstående, tre barn, sex barnbarn.

Bor: Bärstadsskogsvägen i Ekängen.

Intressen: Resor, matlagning, modellflyg.

Aktuellt: Muck efter 42 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om