Herr Krusidull fyller fyrtio

Till sommaren tar han som den något nervöse urmakaren herr Krusidull in på pensionat Siesta. Innan dess ska han göra mycket annat, inte minst vara huvudpersonen på ett 40-årskalas i Slaka.

Linköping2004-01-26 06:14

Herr Krusidull heter egentligen Håkan Bäck och det är nog inte så ofta han tar en siesta. Till vardags finns han i ett av husen, som vaktar ingången till trädgårdsföreningen i Linköping. Där håller Jippi till, en frilansorganisation för skådespelare som drivs av Håkan tillsammans med två andra teatermänniskor.

Att vara frilans i teatervärlden är att behöva vara om sig och kring sig, vara enveten och inte ge tappt, samt att dessutom ta till ett mått disciplin.

Det är också att titta på hur stora institutioner, som till exempel Östgötateatern, får ett helt annat ekonomiskt stöd än vad Jippi kan drömma om.

Lita på sig själv

-- För att överleva får man lita till sig själv, säger Håkan helt enkelt.

Han har arbetat med teater i många år. Innan dess var det jobb i fotoaffär i flera år innan han gjorde en jorden runt-resa i nästan ett år. En resa som givetvis gav massor av nya upplevelser, men också insikten om allt värdefullt som finns hemma i Sverige.

När allt detta var gjort och sedan han definitivt slutat med hästhoppning på bland annat SM-nivå ("Hästar är ett sätt att leva, teater ett annat.") bestämde han sig så småningom för att våga göra det han innerst inne ville; satsa på teater som frilans.

-- Även om jag misslyckades så hade jag försökt och skulle slippa ångra mig. Jag gav mig själv tre år med det här, om det inte fungerade skulle jag söka annat jobb.

Det har varit mer eller mindre framgångsrika år med Jippi, säger Håkan.

-- Men nu är det full rulle.

Att vara fast anställd vid en teater skulle inte passa honom riktigt bra, tror han.

-- Där får man en sig en roll tilldelad. Livet i Jippi är mer fritt och brett, även om det andra säkert är ekonomiskt vettigare. Ena dagen tvättar jag fönster på kontoret, nästa sitter jag i möte med kommunen och dagen därpå arbetar jag kanske med att bygga scenografi. Det är så jag vill ha det.

Lustfylld teater

Håkan Bäck skriver och regisserar, spelar och producerar. Det roligaste av allt är att skriva pjäser. Att skapa från den egna skallen, som han uttrycker saken. Och sedan komma från kammaren och upp på scenen med något eget och få se publikens reaktioner, det är härligt! Jakten på doktor Knyppels hemlighet, ett östgötskt djungeläventyr, är en typisk sådan Håkan-historia.

Jippi har ett nätverk runt omkring sig med andra frilansande skådespelare. Jippi arbetar för att skaffa jobb både åt dem och åt sig själva. Bredden är stor: barn- och familjeteater, farser, lunchteater för seniorer, luciakonserter, konferensteater... Håkan och hans jobbarkompisar vill göra lustfyllda och roliga saker eftersom skratt och humor berör människor så mycket. Ger det ekonomisk ersättning därtill är det förstås ett plus. Men att bränna sig bara för pengar, det tackar Håkan nej till.

Undervärderat

Det anses inte alltid så fint med farser och andra teaterföreställningar som ger ett gott humör.

--Nej, det smala prioriteras oftare. Helst sådant som man inte ska fatta något av, säger Håkan. Smala pjäser kan få mycket ekonomiskt stöd, men ändå kommer inget folk.

--Det smala ska också finnas men för att få publik dit måste man satsa på det breda, mer lustfyllda för att folk ska komma till teatrarna och sedan kunna ta klivet vidare till andra sorters föreställningar.

Herr Krusidull kan vara en sådan god start för en människas teaterliv. Till sommaren kliver Håkan Bäck in i den rollen när Jippi släpper fram Ture Sventon på Sjöbergska friluftsteatern i Gamla Linköping. Ture Sventon själv ska spelas av Anders Linder medan Håkan blir en nervös urmakare på teaterscenen.

Många somrar har han tillbringat på den scenen och sett hur barn, föräldrar och mor- och farföräldrar kommer för att uppleva något tillsammans.

-- De föreställningarna är klart undervärderade, menar Håkan som hoppas att kommunen ska få upp ögonen för sommarteatern och använda sig av den i sin marknadsföring.

Ord ger makt

Håkan Bäck föreläser ibland om dramatik och retorik.

-- Det talade ordet är fortfarande en maktfaktor. Den som behärskar ordet har ett övertag och får ofta sin vilja fram.

Det finns vissa hållpunkter och knep att lära, som vem som helst kan ha nytta av. Konflikt är till exempel ett knep för att få oss nyfikna och vilja se, läsa och höra mer.

-- Kan vi lära oss att tolka det vi ser i teve till exempel, kan vi också förstå världen på annat sätt. Vi får instrument för att förstå hur saker och ting byggs upp i media. Annars kan vi börja tro att verkligheten bara är konfliktfylld, när vi själv längtar efter lugn och harmoni.

Lugn och harmoni kan det vara ute i Slaka, där Håkan bor med sambo och tre barn. Det livet har gjort honom framgångsrik. Inte i pengar kanske, men livet har andra kvalitéer, säger Håkan.

-- Att ha barn, det är obetalbart.

Födelsedagsfesten blir i hemma i Slaka.

-- Var det på tisdag, undrar födelsedagsbarnet och börjar funderar på vad han ska bjuda på för mat.

Det är då det kan vara bra att snegla uppåt väggarna i hans kontor. Där står det skrivet: "Vi är inte rädda" och "Allt går".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om