-- Pappa är målare med eget företag, säger hon och fortsätter:
-- Jag har tidigt lärt mig tycka om dofterna i måleribranschen och humorn bland byggfolk.
Det senare för snabbt samtalet in på förhållandet män- kvinnor på arbetsmarknaden.
Emelie har snabba kommentarer.
-- Jag tycker inte om Kvinnor kan-kampanjerna. De kan locka unga kvinnor till det de inte passar för, och bort från något bättre som de själva ursprungligen tänkt sig.
-- Men, säger hon, det är bra med fler tjejer i hantverksyrkena, om det samtidigt blir fler killar i sjukvården.
En titt i årets gesällförteckning i Linköping ger Emelie och hennes meningsfränder hopp. I charkuteristyrket fick fyra tjejer och en kille sina gesällbrev. I frisöryrket var det fem tjejer och ingen kille.
Emelie Wedhäll är säker på att hon valde rätt yrke.
-- Men det är tyngre än många tror, säger hon. En pensel med färg känns inte tung i början, men har man målat innertak några timmar, så väger den bly.
Att jobba med färger har egentligen alltid hägrat, i alla fall så länge hon kan minnas.
Hon ville för länge sedan bli konstnär, men när det var dags att så snabbt som möjligt tjäna pengar och klara sig själv, då kom pappa målares goda råd och hjälp väl till pass.
Nu är hon där, med egen lägenhet i Linköping, ett jobb, som hon trivs med, bil, mobiltelefon och massor med kompisar.
Kompisarna och fritiden kräver tid och kapital. Men allt umgänge är inte förlagt till Linköping. Till de traditionella, årliga evenemangen hör Roskilde-festivalen. Där bränner hon några tusenlappar och har roligt i fyra dygn.
-- Tälta är nödvändigt, säger hon. Det är då man får den riktiga festivalkänslan.
Det är därmed givet att rockmusiken också kryddar hennes fritid här hemma. Hon lyssnar bland annat till musik av "At the Gates", Turbo Negro" och AC/DC med sångaren Bon Scott.
På slutet av intervjun målar Emelie för fullt. Hon rustar upp en av Stångåstadens lägenheter i Skäggetorp.
När frukostrasten tog slut började hon jobba direkt. Det som var kvar av vårt samtal fick äga rum, medan hon målade en dörrpost.
Hon är en rockmusikälskande målare som jobbar på ackord. Hennes gesällprov utgjordes också av en bostadsrenovering, den gången i centrala Linköping.
En "hemläxa" som hon lyckades bra med.
-- Smaken är som baken, säger hon, när vi talar om valet av tapeter.
När vi skiljs åt, lägger hon in en prilla och ler.
FOTNOT: Övriga nya gesäller i Linköping är: Frida Eklund, Evelina Gustavsson, Joakim Johansson, Linda Jönsson, Carin Svensson, Therese Andersson, Lana Dalshad, Therése Frank, Johanna Ingvarsson, Liselotte Karlsson, Mattias Johansson, Martin Nordenryd, Pierre Engdahl, Andreas Chiarato och Jimmy Löyhko.
I hela länet avlades 37 gesällprov inom 9 yrken.