-- Jag är tacksam för varje dag som jag får umgås med min man och mina vänner, säger hon. Och för all lycka som är mig given.
Lite högtidlig har man lov att vara inför ett jubileum. Inga Lisa åker bort med sin Gusten för att fira, men inte ända till Texas den här gången.
-- Kanske blir det en ny tripp i vinter. Banden är starka, trots att vi nu bott åtta år i Linköping.
Under den tiden har Inga Lisa Calissendorff hunnit färdigställa två böcker, "Ett östgötskt familjeträd" och "Han kom på cykel", och är i full gång med en tredje, hennes mans släktsaga. Den medför också en och annan forskningsresa och historisk utgrävning, eftersom Gusten kom från Horndal i södra Dalarna och utseglade från Gästrikland som 14-åring.
-- Han cyklade till rederiet i Gävle för att söka jobb som mäss-pojke, berättar Inga Lisa. Men där krävde man föräldrarnas signatur på ett papper, så Gusten fick trampa tillbaka och fixa det före utresan.
Det blev närmare 50 mil på cykel och var definitivt värt besväret. För senare blev det närmare 50 år i Amerika för sjöingenjören från Dalarna.
Inga Lisa från Mjölby var där något kortare tid. 1952 bjöds hon av sin farbror Josef Nilsson och hans hustru Sonia Karlsson-Nilsson i Texas och skulle enligt planerna stanna i ett år.
-- Det blev ett långt besök som varade till 1996, då Gusten och jag beslöt oss för att flytta tillbaka till Sverige.
De har en tvåa på Ekoxens äldreboende i Linköping, där Inga Lisa bedriver släktforskning på sitt utfällbara kontor. Och producerar böcker på löpande band.
-- Jag skannar in bilderna och bara skriver. Första boken gjordes i 78 exemplar, av vilka 70 finns i Sverige och resten i Amerika. Det är fantastiskt hur minnesbilder lockas fram av att kika på gamla foton.
Den hjärngymnastiken har uppenbart hälsosam effekt på 80-åringen, som också är aktiv i föreningar i och utanför Ekoxen. Och som initierat ett speciellt luciafirande, där ljusdrottningen i Texas ska ha svenska rötter och får göra en resa till det land hon kanske aldrig sett.
-- Det är en fin grej som anordnas varje år.
Inga Lisa deltar med liv och lust. Det gör hon ofta. 1979 fick Mjölbykvinnan en kungamedalj, utdelad av prins Bertil till personer som bidragit till att de svenska traditionerna bevarades i Amerika. I över 20 år undervisade hon svenskättlingar, angelägna om att lära sig sina fäders språk.
-- Men skriv nu inte en massa om vad jag gjort utan hellre vad jag gör och tänker göra.
Vi måste ändå beröra kärlekssagan ett ögonblick. Att Inga Lisa träffade Gusten berodde på en maskinexplosion på en båt. Det var den 28 december 1945 som han brännskadades och hamnade på sjukhus i Texas City.
Den svenske maskinchefen fick kontakt med utvandrade landsmän, bland dem Mjölbyflickans farbror Josef. Det ledde till ett vänskapsförhållande, som i sin tur ledde till ett besök i Mjölby, som ledde till att Gusten mötte Inga Lisa och som sedermera ledde till att de blev ett äkta par i USA.
I dag har de dubbelt medborgarskap men avstod denna gång från att rösta i presidentvalet. Det blev ju seger för Texas ändå.
Inga Lisa ser fram mot att åka dit och träffa sina vänner, men först ska hon fira 80-årsdag på närmare håll. Och innan sagan är fullbordad har hon inte tid att bli gammal.