Om någon Linköpingsbo kan försätta berg är det Bobo. Hur det går till förklarar han nog för oss när det blir jubileum och öppet hus på Statens geotekniska institut i höst.
Bo Berggren, årsbarn med SGI, fyller 60 i dag och firar på ungefär samma sätt. Huset i Linghem, som han givetvis ritat, konstruerat och byggt själv, hålls öppet för släkt och vänner.
-- Det var meningen att jag skulle bli byggare som min far, berättar han.
Men ödet, eller kärleken, ville annat. Blivande hustrun Karin ändrade yrkesvalet. De träffades under feriearbete i Linköping 1968, tycke uppstod och Bobo bytte bana. Han fick erbjudande av Karins arbetsgivare i Göteborg att börja som geotekniker efter civilingenjörsexamen.
Kompisar och arbetskamrater på SGI, som i dag hyllar 60-åringen, är bergfast övertygade om att han valde rätt. Ja, Karin håller också med.
-- Vi har bott i Linghem sedan 1979 och trivs förträffligt, förtäljer jubilaren.
Bobo är född i Norrköping men uppvuxen i Gästrikland och Sörmland. Som ung ägnade han en stor del av tiden åt idrott, sprang 400 meter och 110 meter häck, spelade handboll, basket och bandy.
Nyss fyllda 20 bar det av till Göteborg för studier, arbete och forskning. Som geotekniker har han arbetat 15 år i privata konsultföretag och övrig tid på Chalmers och SGI i Linköping.
Forskningen var inriktad på att utveckla dimensioneringsmetoder för grävpålar. 1980 tog Bobo doktorsexamen och har fortsatt forska inom sina specialområden. Han är författare eller medförfattare till ett 60-tal rapporter och uppsatser nationellt och internationellt.
1979 började Bobo på SGI och mellan 1985 och 1990 var han vd för dotterbolaget SwedGeo. Han jobbade i chefsbefattning vid dåvarande konsultföretaget KM i Stockholm, återvände till SGI under ett och ett halvt år och hade därefter en spännande period som chef för den geotekniska verksamheten vid konsultföretaget WSP i Stockholm. En av de sista arbetsuppgifterna var att delta i förstudien för Ostlänken, den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Järna och Linköping. Sedan två år tillbaka finns Bobo åter på SGI, nu som chef för avdelning Geokonstruktioner.
Under alla år har han engagerat sig internationellt och gjort bestående insatser i flera av de senaste decenniernas värsta oroshärdar. Mest omfattande har aktiviteterna varit i Vietnam, Laos och Turkiet.
-- Man kan konstatera att vi har det oförskämt lugnt och tryggt i Sverige, säger han.
Mest omvälvande för Bobo var första resan till Vietnam, dit han kom 1980. SGI skulle överföra teknik till landet och åstadkom ett resultat som överträffade uppdragsgivarens förväntningar.
-- Det var stora spår av kriget och ett oerhört slutet samhälle. Vi fick inte gå på gatorna tillsammans med vietnameserna.
Efter några år började det släppa lite och 1988 såg han de första privata försäljningsstånden på torg i Hanoi. Och nu har kommersialiseringen fullkomligt exploderat.
I Turkiet ansvarade Bobo för ett mycket stort VA-projekt i den asiatiska delen av Istanbul. I Laos ledde han arbetet för geoprojektering av sammanlagt 720 kilometer väg, ibland i otillgängliga bergstrakter med minor från Vietnamkriget spridda i naturen.
-- Vid något tillfälle var det skottlossning mot vår buss. Vi fick delvis ha militäreskort och jobbade med minröjare framför oss.
Även i Afghanistan, hans senaste utlandsuppdrag 2002, verkade Bobo i minerat område. Han deltog i projekteringen av 220 km väg från gränsstaden Torkham till huvudstaden Kabul.
-- Det är en osäker plats att vistas på med stor oreda, mycket vapen och knarksmuggling.
I Nicaragua arbetade Bobo med uppröjning efter orkanen Mitchs härjning. I slutet av 80-talet var han också i Irak och blev illa berörd av samhällsklimatet.
-- Så gick det också överstyr.
Då är det avsevärt lugnare i Linghem och Svedala. Men Bobo och hans gelikar på SGI är inte nöjda med alla politiska beslut som berör deras fält. Regeringens miljökvalitetsmål ställer stora krav på teknikutveckling, bland annat inom områdena förorenad mark, avfalls- och restprodukthantering och deponering.
-- I mark- och undermarksbyggandet finns stora brister som, ur samhällsekonomisk synvinkel, inte är acceptabla och måste åtgärdas.
Bobo gillar att ta sig an sådana uppgifter. Som flitig motionär har han kondis nog att fira en 60-årsdag på våren och en på hösten. Och går det nu inte att försätta berg så kan han, som geotekniker, åtminstone förklara varför.