Känd kock som nu blir lantbrukare

LINKÖPING2005-08-19 00:00

Otto Stoeckmann arbetar fredagen den 19 augusti sista dan som kock och restaurangskollärare på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Han är 64 år och har varit på skolan i 32 år.

Han kom till Sverige när han var nio år. I skolan drömde han om att bli lastbilschaufför. Det blev han också, men bara en kort period.

Mycket tidigt visade han anlag och stort intresse för matlagning. Det ledde till den restaurangskola i Linköping, som då låg på Ågatan. Där blev han kock och for ut i världen. Först till Stallet i Åtvidaberg, sedan till Paris och därefter Stadshotellet i Eksjö.

Viktig nysatsning

Men 1973 fick han en förfrågan från skolledningen i Linköping om han ville bli lärare på Anders Ljung-stedts gymnasium. Han accepterade och ångrade sig aldrig.

På måndag ska han ägna sig åt sin favorithobby och det är jakt. Men denna gång inte kring hemmet i Horn. Han reser till svenska fjällen på ripjakt.

Hemmet i Horn är hustruns föräldrahem, en gård med både åkrar, skog och jaktmark.

-- Där finns heltidsjobb om jag vill, säger Otto och myser vid tanken på sitt nya liv vid 64 plus. På gården har vi successivt byggt upp köttdjursproduktion med egen avel. Just nu har vi 14 djur.

Brasseminnen

Kockminnen har han hur många som helst, men när han sorterat en stund, berättar han om en episod på Stallet i Åtvidaberg.

Det var på 1960-talet, under Facits och ÅFF:s storhetstid. Före fotbolls-VM hade Brasiliens landslag förlagt två träningsveckor till Kopparvallen.

Otto fick i uppgift att komponera en närings- och kaloririktig matsedel åt laget. Matsedeln sändes sedan till brasilianska fotbollsförbundet, där den godkändes.

Stor fest

-- Men när laget kom till Stallet, ville spelarna bara ha oxfilé med ris, säger Otto och skrattar. En enda gång lyckades jag truga på dem en fiskgratäng, och den tyckte de mycket om.

-- Och inte vann de VM heller, säger han och skrattar igen

Otto Stoeckmann slutar officiellt inte sin anställning på restaurangskolan förrän i augusti. Men då ska det hända saker, det har hans arbetskamrater och lärarkolleger bestämt. Fredagen 23 september bjuds Otto och en mängd andra personer in till tack- och avskedsfest i Linköping. Även gamla elever och arbetskamrater är välkomna.

De stoeckmannska familjemedlemmarna, som nu finns i både Östergötland och Skåne, kan nog tidigare hoppas på en festmiddag med Otto som kock.

Då blir det rådjursstek med enbuskesås där kvistar med barr och bär är med i tillagningen.

‚otto stoeckmann

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om