Kinell, 50 år, provar proffslivet igen

I början av 80-talet var han Sveriges bäste golf-are och förebild för Parnevik och pojkarna. Nu fyller Linköpingsprofilen Krister Kinell 50 år och utnyttjar en friplats på seniorernas proffstour i Europa, där slocknade superstars kan få lyskraften tillbaka.

Förr var det allvar, nu är golfen en lek för Krister Kinell. Men som 50-åring ska han smaka på proffslivet igen. Mest för skojs skull.

Förr var det allvar, nu är golfen en lek för Krister Kinell. Men som 50-åring ska han smaka på proffslivet igen. Mest för skojs skull.

Foto:

Linköping2003-09-19 06:00

LINKÖPING

Corren har testat form, närspel och nervkontroll hos den forne mästaren i ädel kamp på Landeryds korthålsbana. Det blev en duell som sent ska glömmas (av somliga), avgjord med sista putten på sista hålet.

-- Sådärja, nu är jag preparerad för British seniors open, säger Krister, förnöjsamt blink-ande - som den gamla stjärna han är.

Kinell tänker sig sporadiska inhopp på seniortouren men funderar också på att bli reamatöriserad för att kunna spela i gubblandslaget. Trots ringrost (greenmögel?) och en träningsdos av det lilla formatet har 50-åringen gått mer än hälften av årets tio tävlingsronder under par. Det gjorde han knappt under sin glansperiod.

Mental inställning

-- Det handlar om mental inställning. Dessutom har vi mycket bättre material. Jag slår längre och rakare med min driver nu än då.

Krister har redan firat både segrar och andra högtidsstunder och kommer inte att vara hemma på 50-årsdagen (24 september). Men gränspasseringen är inget som bekymrar honom, den ger ju nya möjligheter på golfbanan. Ja, annorstädes också.

-- Seniorer har man säkert mycket roligare än vanliga proffs med tuffa krav och hårda villkor. Jag stod bara ut på Europatouren i tre år, 1983, -84 och -85. Det blev för enahanda, golf, golf, golf och ingenting annat.

Sedan våren 1996 jobbar Krister på Skandiabanken, i huvudsak som rådgivare för tjänstepensioner. Han säger sig trivas förträffligt med uppgifterna.

-- Det kan bli långa dagar och många arbetstimmar, men jag bestämmer över min almanacka. Den friheten är ovärderlig.

Försäkring som saknas

Som yrkesspelare kunde han aldrig koppla av och inte försäkra sig mot inkomstbortfall. De stora pengarna hade heller inte kommit in i sporten.

-- Jag tjänade som mest 52 000 kronor, för fjärdeplatsen i Tournament players championship i England, och cirka 100 000 på ett helt år på Europatouren. Utan företagsstöd (Team Saab) hade man inte klarat sig. I dag är prispengarna 20 gånger större.

Krister Kinell, född 1953, slog igenom relativt sent. Som amatör ledde han SEO (föregångaren till Scandinavian Masters) i Linköping tillsammans med Langer och Ballesteros 1981 och kom åtta 1982 utan att få en krona för besväret.

Efter andraplatsen i lag-VM kunde de mest framstående svenskarna inte hålla sig längre. Kinell och de flera år yngre teamkompisarna Ove Sellberg och Magnus Persson tog steget över till proffslivet. Det var öppningen för den svenska "golf-undret".

-- Men första segern på touren kom först 1986 genom Ove Sellberg. Då hade jag börjat trappa ner och deltog bara sporadiskt, konstaterar Krister.

Grepp om klubban

Som pro (instruktör) på Landeryd hade han ändå bra grepp om klubben och klubban. Kinell var också konsult i branschen och anordnade företagsgolf för Saab i ett dussintal länder.

-- Att träna andra gillade jag verkligen. Och det var minst lika tillfredsställande att lära ut slagen åt en tacksam tant Greta som någon krävande junior.

Krister, utbildad gymnastiklärare, har behållit den goda fysiken (även om det glappar lite i knäna) och det starka psyket. I sina bästa stunder, och efter viss finslipning, kan han konkurrera med de bästa hemmaspelarna. 2001 hade exmästaren lägsta scoren i KM för Linköpings GK, trodde han.

-- Men jag glömde stänga av mobiltelefonen och fick plikta två slag. Där rök den segern.

Å andra sidan blev det en läxa för läraren och en notering på minneslistan. Där finns andra udda företeelser, som oljegrusgreener i Nigeria, ormjakt i ruffen i Kenya och tvenne hole-in-ones tidigt i karriären.

-- Den första gjorde jag under studieåret i San Diego efter en heltoppning med en järnåtta, ett av säsongens sämsta slag.

Kamp in i det sista

Därmed faller det sig naturligt att övergå till prestigekampen (nåja) på Landeryds korthålsbana. Kinell accepterar tveklöst förslaget att stormästaren ska spela med en boll, den nyblivne Correnmästaren med två och räkna den bästa. En spelform som egentligen inte finns (fanns).

Hål ett: båda på par. Hål två: ledning för Corren. Hål tre: jämnt skägg. Hål fyra: utjämning. Hål fem: Correns första birdie. Hål sex: båda birdie. Hål sju: Corren i vattnet, plopp, plopp. Hål åtta: stormästarens tredje birdie och ledning för första gången. Hål nio: Corren sänker en långputt för birdie, mästaren missar.

Facit: tre hål till stormästaren, tre till Corren, tre delade, tre birdies per man. Resultatet är oavgjort och anständigt. Vi avstår från sudden death, även om en av oss ser sugen ut. Det är inte reportern.

NAMN: Krister Kinell.

ÅLDER: 50 år.

YRKE: Rådgivare för tjänstepensioner.

FAMILJ: Fru Cajsa, sjuksköterska, barnen Sara, 11 år, och Erik, 9, samt spanska vattenhunden Rizzo, 6 månader.

BOSTAD: Tannefors (sommarställe i S:t Annas skärgård).

HANDICAP: + 0,9.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om