Att pÄstÄ att Anna och Ola Lanemo fÄtt med sig bageriverksamheten i modersmjölken Àr ingen överdrift.
â Jag minns att jag satt pĂ„ en pall i butiken nĂ€r jag var liten. SĂ„ fort ingen sĂ„g mig tog jag en liten godisbit frĂ„n disken, sĂ€ger Anna och skrattar.
Det var sÄ det var.
Syskonen Lanemo hÀngde pÄ kondiset pÄ VÀstra VÀgen 6 mest hela tiden.
Efter skolan, pÄ helgerna och pÄ loven.
â Det var sĂ„ mysigt och sĂ„ hĂ€rligt. Det kĂ€ndes som att vi var en enda stor familj, sĂ€ger Anna och berĂ€ttar att hon och Ola inte alltid kom överens nĂ€r de var smĂ„.
â NĂ€, vi var i luven pĂ„ varandra mest hela tiden, sĂ€ger Ola och skrattar.
Annat Àr det nu, nÀr de driver företaget tillsammans som delÀgare.
Som kompanjoner har de delat upp sysslorna mellan varandra.
Anna ansvarar för försÀljning, marknadsföring, scheman, löner och personalfrÄgor.
Ola Àr produktionsansvarig och ser bland annat till sÄ att leveranserna ut till de fasta kunderna sköts.
â Och sĂ„ packar jag bröd, haha.
Syskonen pratar sig gÀrna varma om historien kring familjen Lanemo, nÀr farmor och farfar Elsa och Per Lanemo startade företaget 1939 pÄ VÀstra VÀgen 14, hur de 1948 övertog Café Gillet pÄ VÀstra VÀgen 6 som dÀrefter blev Lanemo konditori.
â Och hĂ€r blir vi kvar. Garanterat, sĂ€ger Anna som tillsammans med Ola tog över rörelsen efter syskonens pappa, Per-Ă ke Lanemo och dennes syster Ulla, som drev företaget mellan Ă„ren 1989 och 2011.
80 Är som familjeföretag - hur överlever man sÄ lÀnge i en bransch dÀr konkurrensen har hÄrdnat pÄ senare Är?
â Genom att hĂ„lla fast vid vĂ„ra traditioner. Vi tummar inte pĂ„ det vi gör. Och vi vill bibehĂ„lla den gamla stilen pĂ„ möbler och inredning eftersom vi vet att vĂ„ra kunder uppskattar det.
Anna Lanemo hoppas att familjeföretaget gÄr vidare till den fjÀrde generationen nÀr det blir dags för henne och Ola att tacka för sig.
â Vi har vĂ„ra barn, jag och Ola, och det skulle vara otroligt sorgligt om de inte vill gĂ„ vidare med det hĂ€r. I alla fall nĂ„gon av dem. Men samtidigt mĂ„ste vi ta det lugnt och inte stressa pĂ„. Det blir inte bra dĂ„.
Ola har ett bra recept pÄ hur det ska gÄ till:
â En mjuk introduktion utan en massa mĂ„ste. DĂ„ tror jag att de blir intresserade. SĂ„ var det i alla fall för oss.
Grunderna för ett framtida övertagande har redan tagits, avslöjar Anna med ett leende:
â JodĂ„, vĂ„ra smĂ„ Ă€lsklingar har fĂ„tt testa pĂ„ hur livet som bagare Ă€r och de verkar gilla det.
I samband med 80-Ärsjubiléet har familjen Lanemo gett ut en bok dÀr historien om hur det hela startade och vilken resa företaget har gjort genom Ären Äterges i text och bilder.
HÀr bjuder man ocksÄ lÀsarna pÄ flera klassiska recept, bland annat finska pinnar som var Elsa Lanemos favorit.
Ingredienser:
330 gram mjöl.
250 gram smör (rumstempererat).
60 gram socker.
1 kryddmÄtt hjortronsalt.
0,5 kryddmÄtt bittermandelolja.
Gör sÄ hÀr:
Blanda alla ingredienser tills det blir en mjuk och fin kakdeg.
Kavla ut degen pÄ bakplÄtspapper i en fyrkant, cirka 1 centimeter tjock. SÀtt degen i kylen tills den stelnat.
Ta ut degen och lÄt den mjukna nÄgot. SkÀr ut kakor med kniv i avlÄnga stavar i lagom storlek innan de fÄr rumstemperatur och blir för mjuka.
Pensla försiktigt med vatten och doppa i blandning av mandel och pÀrlsocker. SÀtt av pÄ plÄt och grÀdda i 180 grader i cirka 10 minuter.