VADSTENA
Daniel Blixt i Vad-stena fick smak för restauranglivet när han tog jobb som diskare efter nian. I dag är han kock och har en egen krog.
Bakom Hufvudstad gård i Vadstena finns fyra gamla arbetarbostäder. Framför det största av husen ligger ett berg av leksaker, ett riktigt paradis för små barn. Fast just när Corren kommer på besök är det inga barn som är ute och leker. Förutom Katt Ett, som krafsar på dörren och vill in i huset, är endast pappa Daniel uppe. Hans sambo Martina och barnen Vincent och Norton ligger fortfarande och sover. Restauranglivet har satt sin prägel.
-- Eftersom Martina och jag jobbar på kvällstid skulle det vara bra om det fanns nattdagis här i Vadstena, men det gör det tyvärr inte, säger Daniel.
-- Fast det fungerar rätt bra ändå. Nu är Martina hemma på vardagarna. På helgerna, när vi har som mest att göra, kommer hennes syster och tar hand om barnen.
Vincent är två år. Norton, Daniels och Martinas yngsta son, var bara någon månad när de i vintras tog över restaurangen På Hörnet i Vadstena. Daniel påpekar att det kanske inte är världsbäst att börja driva sin egen rörelse med så små barn, men erbjudandet var för bra för att de skulle kunna säga nej och det har de inte ångrat. Martina har hand om serveringsdelen medan Daniel står i köket.
-- Jag har alltid gillat att laga mat -- att få fram smaker, få olika råvaror att fungera ihop och att hitta en linje. Till exempel mellan honung och vit ost som fungerar jättebra tillsammans.
Att Daniel skulle bli kock har inte alltid varit självklart. På högstadiet drömde han om att bli möbelsnickare, men betygen räckte inte riktigt till för att han skulle komma in på verkstadstekniska programmet. Han tog därför ett sabbatsår och började diska på Munkklostret i Vadstena. Det gav mersmak. Daniel fastnade för restaurangbranschen och bestämde sig för att bli kock. Han fick en lärlingsplats på Vad-stena Valven och läste livsmedelsprogrammet på Platenskolan i Motala.
-- Det var just själva restauranglivet jag föll för. Det är mycket jobb och slit och samtidigt jättekul. Allra bäst är det när det är massor att göra och allt bara flyter -- när det går som kugghjul i varandra.
Daniel vet vad han talar om. Innan han blev sin egen hade han hunnit med att jobba på flera olika restauranger. Bland annat på Edbergs krog i Västervik, Aspa herrgård utanför Olshammar, Överste Mörner i Linköping och Starby kungsgård i Vadstena.
-- Allra mest har jag lärt mig av Björn Hell som var kökschef både på Aspa och Valven. Han lärde mig att vara väldigt noggrann.
Hur är matklimatet i Vad-stena?
-- Bra. Det finns flera restauranger som fungerar och jag tycker att vi har delat upp oss rätt bra. Själv tar jag de enklare gästerna. Det är kvarterskrogstämning med trevlig atmosfär. Folk ska kunna komma och ta en bit mat och en pilsner utan att behöva vara utblottade resten av månaden. Det är sådana ställen jag själv tycker om.
När jag frågar Daniel om han tycker om att äta mat så svarar han oh, ja utan att tveka. Vad han helst äter varierar dock.
-- Det beror på sinnesstämningen. Är jag sugen så äter jag gärna anklever på en rostad brioche, men om jag är hungrig så är det jättegott med köttbullar och makaroner.
har den äran
Daniel blixt