"Vi kommer att sakna honom, familjens äldste, och minnas honom med värme och respekt", säger kung Carl Gustaf i en kommentar till farbroderns död.
Sigvard Bernadotte fick ett långt liv som så många i hans släkt. Han var son till den blivande kung Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta av Storbritannien och Irland och skulle ha fyllt 95 år den 7 juni.
Vid beskedet om dödsbudet sänktes på tisdagen flaggorna på halv stång utanför slottet i Stockholm och vid kungaresidenset Drottningholm.
Sigvard Bernadottes begravning blir en ren familjeangelägenhet, upplyser hovets presstjänst. Något datum är inte fastslaget. Kungaparet kommer att medverka i den mån det ges utrymme med tanke på andra arrangemang.
Sigvard Bernadotte föddes som prins av Sverige och hertig av Uppland men förlorade prinstiteln och arvsrätten till Sveriges krona när han 1934 gifte sig med den ofrälse polsk-tyskan Erica Patzek mot kung Gustaf V:s vilja.
-- Jag fattade ingenting. Jag var fritt uppfostrad men när jag ville gifta mig med en vanlig flicka stramades tyglarna åt. Mina bröder gifte sig inte heller kungligt. På den här punkten var min far löjligt sträng, har Sigvard Bernadotte kommenterat i en intervju.
Han gav aldrig upp försöken att få tillbaka sin prinstitel, men alla var förgäves. Så sent som förra året vände han sig till Europadomstolen och hävdade att Sverige brutit mot de mänskliga rättigheterna genom att förvägra honom detta. Han fick inget gehör. Helt djupfrysta var dock inte förbindelserna med kungahuset. Tillsammans med hustrun Marianne deltog han vid brodern prins Bertils begravning 1997. De båda var också inbjudna till kungaparets silverbröllop i somras.
I en kommentar till farbroderns bortgång säger kung Carl Gustaf:
"Farbror Sigvard har haft förmånen att leva ett långt, rikt och konstnärligt liv. Hans livsverk lever vidare i form och färg i alla de föremål och konstverk han skapat under mer än ett halvt sekel. Han lämnar efter sig ett stort tomrum i familjen. Vi kommer att sakna honom, familjens äldste, och minnas honom med värme och respekt."
Utestängd från kungahuset valde Sigvard Bernadotte sin egen väg. Han följde den ådra av konstnärlighet som finns hos släkten Bernadotte -- inte minst hos farbrodern och målaren prins Eugen.
Även på mödernet fanns ådran. Hans mamma Margareta målade också.
Redan tidigt hade han önskat bli skådespelare men det passade inte farfar Gustaf V. Det blev en kort sejour som regiassistent i Hollywood innan han 1930 blev konstnärlig medarbetare vid Georg Jensens berömda silversmedja i Köpenhamn.
Sigvard Bernadotte kom att som designer arbeta med såväl husgeråd och andra produkter inom industrin, som silver, möbler och textil.
Han vann respekt av egen kraft även om, som han själv kommenterade, "det just inte legat honom i fatet att vara av kunglig börd".
Så sent som 1997 visades exempel ur hans stora produktion vid utställningen Design Sigvard Bernadotte på Nationalmuseum i Stockholm.