Köttknivsskarp kamp

Stångs pm & Co i Linköping håller ställningen som Östergötlands bästa krog. Restaurangchefen Magnus Johansson kan andas ut.

LINKÖPING2004-02-19 04:03

- Vi vet aldrig när matjournalisterna från Gourmet är här, säger han. De ger sig inte till känna.

Därför är det med stor nyfikenhet han slår upp guiden "199 bord", nyss utkommen. Två östgötska krogar platsar även denna gång: Stångs pm & Co i Linköping och Trattorian & Pappa Grappa Bar i Norrköping. Och kampen dem emellan är köttknivsskarp.

Stångs: 19,5 poäng varav 7 på mat.

Pappa Grappa: 20 poäng varav 6,5 på mat.

Guskelov på gång

Och maten är viktigast, fastslås i guiden. Bon Lloc, Stockholm och Oaxen Skärgårdskrog, Hölö, delar förstaplatsen. Båda har fått 9 matpoäng och 25,5 totalt.

Cirka 500 restauranger har testats och drygt 200 kvalificerat sig för ett omnämnande. Guskelov i Norrköping är "på gång".

Stångs finns också, som enda östgötska restaurang, med bland silverkrogarna i branschens guide Sveriges bästa bord. Där delar man ut 19 guld och 36 silver. Och i fjol kunde Magnus Johansson gotta sig över priset för bästa vinlistan i klassen kvarterskrogar.

- Vi satsar inte på prestigeviner utan ett brett urval i alla smakkategorier. Italien är stort hos oss, Spanien har backat.

- Dyraste flaskan?

- Cirka 1 500 kronor. Du är välkommen.

Vad är bavaroise?

Allt finns med på vinlistan, försäkrar Magnus, han har inga dolda rariteter i källaren. Priserna i övrigt: förrätt 82 till 140 kronor, varmrätt 189 till 270, dessert 75. Gourmetprovarna föll för vaniljbavaroise med choklad, finskuren ananas och kokosglass.

Bavaroise? Det innebär smaksatt efterrättskräm enligt guidens speciella ordlista. Säkert rolig läsning även för en restaurangchef.

- Vem lagar maten hemma hos dig?

- Ibland min fru, men oftast jag. I helgen har vi bjudit gäster och jag är sugen på en kalvrätt, ytterfilé med bearnaisesås.

Vem är inte det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om