Var skulle man träffa Marie Anne von Wachenfelt om inte på kolonin?
När vi kommer är hon fullt sysselsatt med att genom botaniska böcker få bekräftat att den växt hon just köpt inte alls heter som affären skrivit på lappen. Fast egentligen visste hon det redan innan hon öppnade boken, Marie Anne är botanist och det kan man nästan gissa sig till.
Hennes kolonilott på Valla i Linköping är alldeles översållad av växter. Inte i prydliga rabatter, de skulle inte ha räckt till. Nej, alla de 300 kvadratmeter som lotten är, har växter på varenda decimeter, med undantag av de 10 kvadratmeter som rymmer stugan.
-- Tja, jag brukar kalla det för mitt levande herbarium, säger Marie Anne och visar stolt en blå hibiskus som blommar i en stor kruka på den lilla verandan.
Forensisk biolog
Redan som liten började hon samla blommor som fanns i den skånska myllan. Hon kommer från en gård mellan Klippan och Ljungbyhed. När hon gifte sig flyttade hon till Stockholm där hon arbetade på Statens växtskyddsanstalt, som lärare vid Stockholms universitet och så småningom på SKL, kriminaltekniska laboratoriet.
När myndigheten utlokaliserades till Linköping 1975 följde Marie Anne med. Hon bär den pampiga titeln forensisk biolog. Läran om rättsvetenskapen, betyder det på svenska.
Analyserar droger
Jobbet innebär att hon jämför droganalyser, främst cannabis och hasch. I förlängningen innebär det en hel del uttalanden i samband med rättegång i tings- eller länsrätter.
-- Tanken är till exempel att vi ska fastställa om ett beslag kommer från samma ursprung som ett annat beslag. På så vis kan vi knyta samma längre kedjor.
Och behovet bara ökar. För trettio år sedan registrerades totalt ett par tusen ärenden per år, nu är bara droganalyserna närmare 16 000 per år.
-- Ja, man känner ju att man gör nytta.
För litet i dag
Marie Anne bor i Ekholmen men sedan 1997 bor hon långa perioder på kolonin. En röd knuttimrad Kisastuga med nummer 564. På ena sidan huset Tallvägen, bakom hus och staket Bildvägen.
Ett paradis för den som är så växtintresserad som Marie Anne. I runda slängar 450 växter har hon här. I växthuset finns redan färdiga vindruvor.
-- Bäst av allt tycker jag om luktärter, säger hon.
Så i dag när hon fyller 60 år står luktärter på önskelistan. Kanske lite väl sent att få tag i denna heta sommar, men tänker hon på födelsedag så är det luktärtsbuketten som dyker upp. Och mormor och morfar som kom med häst och vagn.
-- I vagnen satt mormor med sin stråhatt på huvudet och en fin luktärtsbukett och en slant till mig.
Fina minnen, det märks på den drömmande blicken. Kolonilotten rymmer inte alla vänner så därför tänker hon ha öppet hus hemma i Ekholmen under eftermiddagen i dag.
Annorlunda stugor
Säkert kommer det en hel del kolonister. Bara i Linköpings koloniträdgårdars förening finns en bit över tusen medlemmar. Det finns fler kolonister, men till föreningen hör bara de som bor på Valla, Ullevi, Emmalund och Ådala.
Innan vi skiljs berättar hon om det nordiska kolonimötet hon nyligen deltog i i finska Tammerfors.
-- Stugorna var högre än våra, utrustade med sovloft och det innebar att alla hade utrymme till sin egen bastu.