Det är två frågor som Marianne Hall, före detta fp-politiker och utredare vid landstingets kansli, ställer sig. Men just nu har hon inte så mycket tid att fundera över samhällsfrågor. Först ska 70-årsdagen firas på torsdag med make, barn och barnbarn, släktingar och vänner.
- Jag har stor umgängeskrets och det är roligt att samla alla omkring sig, tycker hon.
Det jäser i köket på Ektunavägen i Linköping och maken Ragnar är en baddare på bullbak, har vi förstått. Så nog ska brödet räcka till horden av gäster under eftermiddagen och kvällen.
I ett tiotal år var Marianne ledamot av landstingsfullmäktige med uppdrag i bland annat förtroendenämnden. Men det var en tämligen tandlös inrättning, medger hon.
- Vi kunde inte göra så mycket.
Bland annat därför försökte Marianne bilda opinion för att inrätta en patientombudsman. Frågan drevs också från centralt håll av folkpartiet, men fortfarande har förslaget inte förverkligats.
Därför har svensken små möjligheter att hävda sin rätt vid exempelvis felbehandlingar i vården. Britterna, som anses leva i en betydligt mindre generös välfärdsstat, har märkbart lättare att utkräva ansvar. Den slutsatsen drog statsvetaren Lars Karlsson i sin doktorsavhandling "Konflikt eller harmoni", som i höstas lades fram vid Göteborgs universitet.
Marianne Hall följer med i samhällsdebatten, även om hon avvecklat nästan alla sina förtroendeuppdrag. De var ganska många under hennes mer aktiva period.
- Jag brann för husläkarsystemet, som genomfördes under den borgerliga regeringsperioden (1991--94). Då träffades också avtal med privata rådgivare, som bidrog till att många köer minskade eller försvann.
Marianne Hall är definitivt inte nöjd med vad som hänt sedan dess. Som pensionär har hon inte samma kontroll över situationen men håller sig ändå relativt väl informerad genom sitt stora kontaktnät.
- Primärvården fungerar bra på vissa håll, sämre på andra. Så mycket kan jag säga utan att blanda mig i den dagsaktuella debatten.
Nu får andra utreda saker och (lands)ting och bestämma vem som ska göra vad och vad som inte ska göras alls. Ett område lika ömtåligt som outtömligt.
Det är samtidigt ett givet diskussionsämne för alla östgötar i alla sammanhang. Utom vid de välfyllda Hallborden på torsdagens fest. Där fins det sjutti skäl att avstå från att prata sjukvård.