linköping
En smula gikt men ingen jäkt. Stillsam klassisk musik, framkallad på flygeln eller den exklusiva cellon från 1775, är bästa medicinen för midsommarbarnet Gunnar Petri som i fredags fyllde 90 år.
-- Min husdoktor och gode vän Rudmar Nilsson har skrivit ut receptet som jag med glädje följer varje dag.
Gunnar hämtar också själslig stimulans i sin trädgård och i sitt andaktsrum i källaren. Psalmverserna som han spelar på ham-mondorgeln ger återklang till gamla tider.
-- Det är mitt sätt att bryta isoleringen och samtidigt upprätthålla de traditioner jag vill bevara.
Gunnar Petri, tidningsman, musiktjänare, kulturbärare, är inte emot fram-steg och tekniska landvinningar. Men allt för burdusa förändringar, försämringar och förenklingar gör honom nedstämd.
-- Jag känner inte igen mig i den nya tiden och inte i den nya tidningen heller.
Det var andra ord och ordningar när Gunnar anställdes av major Eskil Ridderstad, Östgöta Correspondentens vd och chefredaktör, den 1 september 1939.
-- Jag jobbade i närmare 50 år på tidningen, som varit familjens husorgan i stort sett från Correns grundande 1838.
Det har 90-åringen inhämtat i sin släktforskning. Hans anfäder var bönder och smeder i Östergötland och pappa Per Henning Petri drev handelsbod på Järntorget mitt emot stadshuset. Alla barnen, till antalet ett helt fotbollslag (elva stycken), hade god tillgång till syrliga karameller.
-- Och jag har fortfarande lov att gå innanför disken och få en smakbit.
Det är nämligen pappas bod som finns i Gamla Linköping, dit Gunnar gärna gör sig ärenden. Inte bara för godisets skull utan även för att besöka läroverkspojkarnas minnesgård.
Pojken Petri är drivande kraft bland 1938 års studenter, som jubilerar vart femte år och planerar nästa samling 2008. Då är det 70 år sedan de tog sin examen på Högre allmänna läroverket. Håren har grånat och mössorna gulnat men minnena finns kvar oförstörda eller rent av förbättrade.
-- Det var på de lärdes tid, då rektorerna hette Waerneus och Liljeblad. Lektorer och adjunkter kallades vid hederstitel: Gluffen, Skuta, Poffe.
Lärjunge Petri kom inte alltid överens med Latin-Olle men fick upprättelse av professorn från Lund vid det muntliga studentförhöret.
-- Han tackade för att jag läste latin så vackert, så det fortsatte jag med.
Gunnar lägger gärna in välfunna sentenser i sina många brev, skrivelser, handlingar, referat och recensioner. Under en period bevakade han musiklivet åt Corren och har sparat hälsningar från flera mästare i sin gästbok.
-- Jag uppehåller brevkontakten med vänner och släktingar i flera länder, det är stimulerande och hälsosamt.
I hans digra produktion finns en skrift om "rätten till menuetten" och massor av musikaliska verk, mest tonsättningar men också texter. Samarbetet med poeten Ragnar Ekström och sångaren Rolf Vårdstedt har varit särskilt fruktbärande genom åren.
I tisdags hände en rolig sak, då Sörmlands avgående landshövding Bo Holmberg uppvaktades i Nyköping och fick lyssna till "Sol över landet", med text av Ekström och musik av Petri.
-- Han uttryckte sin förtjusning och lovar att verka för att det ska bli en landskapssång.
Under 48 år i tidningsvärlden jobbade jubilaren på redaktionen, abonnemangs- och annonsavdelningen och slutligen som guide i hela huset. Han har aldrig varit rädd för att överskrida gränser.
Firandet på midsommar-afton föranledde mer klang än jubel. Men Gunnar är tacksam för det rika liv han fått.
-- Om det är något jag saknar? Det ska väl vara bilen då.
Gunnar släppte ratten frivilligt, stöttad av gode vänner Arne Hugoo, för några månader sedan. Den gamla Opeln finns numera på skroten.
-- Men jag är väl inte riktigt mogen att köras dit, noterar han med ett illmarigt leende.
Hans många syskon, var-av fem är i livet, har alltid betraktat Gunnar som onödigt seriös, för att inte säga gravallvarlig. Men det finns en humoristisk och självironisk sida, om man tar sig tid att lyssna.
Grattis "midsommarbarn", som fru Hallberg, barnmorskan, kallade honom. Jubilaren är ständigt spelklar, i likhet med sin cello som fyller en viktig uppgift. Samt 230 år . . .