Mikael vurmar för kulturenMikael Kalm

Mikael Kalm är ett kulturfreak som inte gillar att planera för fram tiden. Han avslöjar vad han skulle göra som statsminister och att han tycker att Linköping har en del att lära av Norrköping.

Linköping2004-12-04 04:01

Vad är det bästa med att bli myndig?

- Jag har inte haft tid att reflektera så mycket över att jag snart är myndig, så jag vet inte riktigt. Överhuvudtaget ägnar jag mig sällan åt planering. Jag är en utpräglad sista minuten-människa. Det är farligt att skapa mycket förhoppningar, för de leder ofta till besvikelse.

Vad önskar du dig i födelsedagspresent?

- Jag önskar mig en ny stereo, och det tror jag att jag kommer att få också. Det behövs verkligen, för den jag har nu är trasig. Men förutom det önskar jag mig mest småsaker. Förut tänkte jag att jag borde önska mig något stort för att markera mitt myndighetsblivande, men det blev ingenting av det. Jag har ganska svårt för att önska mig saker.

Var är du född?

- Jag är född i Linköping. Jag hyser motstridiga känslor för denna stad. Jag tycker om den för att jag har så många minnen därifrån, men samtidigt känns Linköping ganska tråkig. Till exempel tycker jag att det är tråkigt att se det sätt som kommunen pengaprioriterar på. De pengar som användes till den nya ishallen, till exempel, skulle gjort mer nytta på annat håll Inte minst inom kulturområdet. Norrköping prioriterar bättre än Linköping, tycker jag.

Trivs du i skolan?

- Ja, det gör jag. Fast just nu är det för mycket att göra. Min klass är bra och de ämnen jag läser är intressanta. Jag läser samhällsprogrammet med kulturinriktning och de kurser som hör till den inriktning, till exempel litteraturvetenskap, är mina favoriter.

Vad ska du göra efter gymnasiet?

- Jag ska plugga vidare, men jag har inte tänkt göra det direkt efter studenten. Jag ska ta en paus på ett eller två år. Då skulle jag gärna vilja åka till England och läsa litteraturvetenskap på något universitet. Jag skulle också vilja åka till Island och bara vara, fast det är dyrt. Isländsk kultur tilltalar mig mycket.

Varifrån kommer ditt kulturintresse?

- Det vet jag inte riktigt. Det har väl vuxit fram gradvis. Mina föräldrar läser mycket och det finns många i min släkt som är kulturintresserade. Jag har säkert fått mycket från dem, men samtidigt har det alltid varit viktigt för mig att verkligen vara mig själv. Jag sticker ut genom att måla, till exempel, det gör ingen annan i min släkt.

Efter döden, vad tror du händer då?

- Jag tror så här: människan är energi, och energi kan ju, som fysikens lagar säger, aldrig förstöras, bara omvandlas. Döden är alltså en sorts omvandling från ett energislag till ett annat och inte slutet på allting. Vi lever kvar i någon form, men vilken kan vi aldrig veta.

Jag har ingen gudstro, men det känns absurt att tänka att döden skulle vara det definitiva slutet. Fast det omvända känns också absurt. Det är nog meningen att döden ska vara något obegripligt.

Borde dödsstraff tillämpas i Sverige?

- Nej, absolut inte. Dödstraff är något av det hemskaste som finns. Allt liv är värdefullt. Det är fruktansvärt fel att visa att det är fel att döda genom att döda. Jag tycker också att det är hyckleri av troende att berättiga dödsstraff genom att hänvisa till Guds vilja. Vilken rätt har människor att leka Gud?

Vad skulle du förändra, om du fick vara statsminister för en dag?

- Först och främst skulle kulturen få mer pengar. Sedan skulle jag sätta stopp för alla privatiseringar. De ska bort. Jag tycker att alla ska få samma vård och samma skolundervisning, oavsett om man råkar vara fattig eller rik.

Blir myndig: 5 december.

Familj: Mor, far, en lillasyster.

Bor: Ljungsbro.

Sysselsättning: Studerar tredje året på det samhällsvetenskapliga programmet med kulturinriktning på Katedralskolan.

Fritidsintressen: Läsa böcker, titta på konst, lyssna på musik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om