"Min generation är bäst"

När överste Lennart Bredberg gjorde några minnesanteckningar inför intervjun till denna artikel så står överst "Min generation är bäst". Han fortsätter:

Karen och Lennart Bredberg framför sin trädgård vid Ekoxens seniorboende i Linköping. Bild: BÖRJE GUNNARSSON

Karen och Lennart Bredberg framför sin trädgård vid Ekoxens seniorboende i Linköping. Bild: BÖRJE GUNNARSSON

Foto:

Linköping2004-05-12 08:32

-- Vi har fått uppleva utvecklingen mellan hästtransporter och månfärder. Jag har dessutom fått vara officer, medan ett försvar behövdes. Så har jag min Karen. Vi har varit gifta i 64 år. När jag 18 maj fyller 85 år, så fyller hon, samma dag, 86.

Lennart Bredberg föddes i Stockholm. Hans far var officer. Efter att han i skolan skrivit en berömvärd uppsats om Karl XII, ville en av hans lärare att han skulle satsa på officersbanan.

Så blev det. Efter en kort avbrott, då han hade planer på att bli ingenjör i kombination med reservofficer, blev det ändå till slut officerskarriären som fångade honom.

Det berodde på andra världskrigets utbrott. Han fick tjänst på A 3 i Kristianstad och där började också andra viktiga saker att hända.

Möte på bröllop

En av hans kusiner gifte sig i Danmark. Han var på bröllopet och fick som bordsdam den Karen, som strax därefter blev hans livskamrat.

-- Tänk att få uppleva romantiken under så lång tid, säger han i parets lägenhet på Ekoxens seniorboende i Linköping.

Karens leende, när han säger det, bekräftar hans påstående.

I krigets skugga

Lennart och Karen gifte sig 1940 i Stockholm. Då var Danmark ockuperat av tyskar. Karen hade fått nödvändiga tillstånd, och hennes föräldrar fick visum för fyra dagars vistelse i Sverige i samband med bröllopet.

Sedan gick det som för Povel Ramels "Karl Nilsson". De fick barn, som vuxit upp, gift sig och fått barn, som också vuxit upp och gift sig och fått barn. Nu kan paret Bredberg summera tre barn, sex barnbarn och nio barnbarnsbarn.

OS i Berlin

Lennart Bredberg minns olympiska spelen 1936. Han hade då blivit ett föredöme inom skolidrotten i Stockholm, både som utövare och föreningsordförande. Det gjorde att han tillsammans med 30 andra svenskar, av tyska staten inbjöds att närvara vid OS i Berlin.

När Lennart Bredberg därefter sammanfattar sin militära karriär, så tycker han att det gått "skapligt". Sanningen är att det gått bra.

Chef i Linköping

Efter att ha blivit kapten på generalstaben var han i sju år arméchefens adjutant och därtill arméns presschef.

-- När jag skulle ut på förband igen, så ville jag bli chef för Karlberg, säger han. Det jobbet fick jag dock inte. Arméchefen tyckte jag var för civil.

Efter en del turer fick han i alla fall 1968 som han ville. Då ville han bli chef för Fo41, det vill säga Östergötlands försvarsområde, och den utnämningen godkändes.

Elva år senare gick han i pension. Då hade han i Östergötland varit med om den första rationaliseringen mot ett bantat svenskt försvar.

Civilt samarbete

I Östergötland kom han flera gånger att samarbeta med landshövding Per Eckerberg.

-- En färgstark och skicklig landshövding, säger han. Per Eckerberg hade tidigt idéer om ett ökat kommunalt samarbete. Han hade något som han kallade "Bandstaden". Han ville att städerna Norrköping, Linköping och Mjölby, länets stora orter längs riksvägen, skulle samarbeta och växa.

Födelsedagsfirandet för paret Bredberg har redan börjat. Söndag 9 maj var de som vanligt på sin "motionsrunda" med folkdans hos Lionga-gillet. Där blev det då lite extra festligt inför Karen och Lennart Bredbergs födelsedagar som infaller tisdagen 18 maj.

Firar utomlands

Folkdansgillet hade fått reda på att paret Bredberg inte tänker fira sina 85- och 86-årsdagar, i alla fall inte hemma.

-- Nej, vi reser bort, och firar på eget sätt, säger Lennart.

Undertecknad vet att födelsedagsfesten blir utomlands.

Född: I Stockholm

Yrke: Officer. 1979 pensionerades han som överste i Linköping.

Nuvarande fritidsjobb: Hjälper till att sköta äldreboendets trädgård och hämtar mat åt flera i huset.

Mest tacksam för: Allt som hustrun gett honom.

Också tacksam för: Att I 4-mässen finns kvar i Linköping.

Ser fram emot: Krondiamantbröllop (65 år), som han och hustrun firar nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om