Gunnar Andersson
Limnologen vid länsstyrelsen i Malmö, fil dr Gunnar Andersson, 63, har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han var expert på slättsjöarnas ekologi och engagerad i flera betydande miljöprojekt, såsom övervakning och renovering av sjöar och åar i Skåne.
Närmaste sörjande är hustrun Kerstin och döttrarna Sara och Emma samt tvillingbrodern Åke med familj.
*
Det var helt följdriktigt att Gunnar skulle ägna sig åt vattenfrågor. Redan som ton-åring gjorde han ingående observationer av djurlivet i hemmasjön, Järnlunden. Här lade han grunden till den breda naturvetenskapliga kunskap som han sedan fördjupade under studieåren i början av 60-talet. I sitt forskningsarbete på Limnologiska institutionen i Lund upptäckte han i långa analysserier att många grunda sjöar genomlever olika faser. Han ställde tidigt upp en modell för växlingarna mellan "klara och grumliga tillstånd". Gunnar inspirerade också många doktorander och kollegor till fortsatt analys av slättsjöarnas cykler. Ett praktiskt och känt försök att påverka förloppet startades senare när fiskbeståndet i Ringsjön reducerades genom intensivt fiske med avsikt att påverka sjöns hela ekosystem.
Gunnar var en mycket uppskattad handledare som generöst delade med sig av sitt stora vetande. Även som amatör var det en fröjd att följa med honom på exkursion, om det så bara gällde majvivorna vid sommarstället eller lövgrodorna borta vid tjärnen. Vi är många som nu känner en djup saknad när Gunnar lämnat oss. Även efter svåra medicinska ingrepp överraskade och gladde han oss med sina humoristiska och kloka kommentarer, som vi var vana vid och bortskämda med alltsedan gymnasietiden i Linköping. Någon av de sista dagarna på Hospis i Lund hade han hört att flugsnapparen anlänt. Han hade förberett sig -- på bordet låg en ny bok om fågelsång.