Minnesord

Linköping2002-04-26 05:18

Mauritz Horn

Mauritz Horn härstammar från en svensk-finländsk släkt vars sätesgård Åminne låg i Halikko socken i Åbo och Björneborgs län. Släkten förde alltsedan 1381 ett horn i sigillet.

Mauritz Horn var en stor musikälskare och en sann vän av operakonsten. Han stödde tidigt Ingrid Maria Rappes idé om en operaskola vid Vätterstranden. Ända sedan grundandet av Vadstena-Akademien 1964 tillhörde han och hans hustru Ulla de trognaste besökarna på operaföreställningarna på Vadstena Gamla Teater och Vadstena slott. De öppnade också sitt hem och inbjöd hela ensembler till fest på gården Ulvåsa, som de brukade under många decennier. Ulvåsa, som ligger i Motala, har gamla anor. Den ägdes åren 1316--1335 av lagmannen Ulf Gudmarsson och hans hustru Birgitta -- sedermera den heliga Birgitta, grundaren av Birgittienerorden som fick sitt första kloster i Vadstena. Ingen skulle med större intresse än Mauritz Horn ha sett fram emot den nyskrivna Birgittaoperan, med vilken Vadstena-Akademien del- tar i firandet av 700-årsjubileet av helgonets födelse nästa år.

När Vadstena-Akademiens vänners församling bildades i mitten av 1970-talet i konventstugan i Vadstena klosters gäst-hem, valdes Mauritz Horn till dess första ordförande. Han invaldes då även i Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademiens styrelse. Under tio år satte han med elegans och humor sin prägel på vänföreningens årsmöten, som sedan dess är en höjdpunkt i operasäsongen. Med energi och ett stort nätverk byggde han upp vänföreningen med medlemmar över hela landet. Under hans ledning finansierades bland annat en cembalo, notmaterial, forskningsinsatser och stipendier. På 70-årsdagen hyllades han av Vadstena-Akademiens musiker med en Horn-fanfar, specialkomponerad av Erik Frieberg i Kungliga Hovkapellet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om