Vad finns det för samband mellan en naturkatastrof i Sydostasien och läs- träning på Fredriksbergsskolan?
Röda Korset! Kretsarna verkar i stort och smått, internationellt, nationellt och men också väldigt lokalt i exempelvis småskoleklasser och sömnadsgrupper.
-- När jag cyklar hem efter ett måndagspass vid servicehemmet Räknestickan i Ekholmen är jag helt hög, säger Birgitta Zollner. Skönare trötthet finns inte.
Mona Andersson, som är så kallad moffar i skolan, uttrycker liknande känslor:
-- Det är fantastiskt roligt att lästräna med barnen i ettan. Man känner sig glad, nyttig och uppskattad.
Bertit Ståhl, nyvald ordförande i Vist-Landryds rödakorskrets, är själv förvånad över hur mycket medlemmarna åstadkommer och betyder.
-- Jag har, som de flesta andra, känt till Röda Korsets stora hjälparbete runt om i världen men är glatt överraskad över våra viktiga insatser i närområdet.
Den centrala mötesplatsen för Röda Korset i Linköping är Kupan på Drottninggatan 28. Där varvas biståndsarbete med lokala aktiviteter, där korsas kretsarna, där är det varm atmosfär, hett kaffe och som omväxling Correntårta på bordet. Vi vill uppmuntra och intervjua några typiska rödakorskvinnor, som brinner av entusiasm, idérikedom och arbetslust.
-- Om det är något vi saknar? Ja, män. De är inte lika lätta att locka till frivillig-arbete hos oss.
Av 17 kretsar i Linköping tillhör Vist-Landeryd de aktivaste, mycket beroende på eldsjälen Birgitta Zollner. I elva år har hon suttit som ordförande, men lika mycket stått och sprungit och cyklat och dansat. Nu lämnar den före detta postmästaren sin post men inte sitt engagemang.
-- Det blir mer tid att göra saker och jag ska bland annat försöka få bättre fart på uppdraget i skolorna.
Verksamheten där startade på hösten 2003, då Röda Korset annonserade i Corren efter intresserade mor- och farföräldrar. Tanken var och är att ge extra stöd åt elever i form av högläsning, läxhjälp med mera.
Tre skolor har visat intresse, men det är mest på Fredriksberg arbetet kommit igång. Mona Andersson är efterfrågad och uppskattad moffar, som hon kallas (en sammandragning av mormor, morfar, farmor och farfar).
-- Jag lockades av annonsen, trots att jag då fortfarande var i tjänst som lärare på Särvux. När jag gick i pension kändes det angeläget att ställa upp för Röda Korset. Det är härligt. Jag har sällan haft så roligt.
Mona vill gärna poängtera att pedagogisk bakgrund inte alls är nödvändig för att verka i skolorna. Alla som tycker om barn, och vilken moffar gör inte det, välkomnas till detta speciella uppdrag.
-- Man kan göra olika saker. Jag hjälper till med lästräning för förstaklassare i Fredriksbergsskolan på onsdagar och bemannar skolbiblioteket två dagar i veckan. Annars finns det ingen personal där.
Moffar Mona älskar sina nya skolbarn ungefär lika mycket som sina riktiga barnbarn, fem stycken. Lästräningen på Fredriksberg är verkliga högtidsstunder.
-- Alla barn är allas barn, det är så jag tänker.
Nu möter hon dem, ett i taget, i ett mysrum. Träningen är lugn och lustfylld, och ibland blir det mer samtal än läsning.
-- Ena sekunden kan barnen berätta om stora och små syskon och nästa ögonblick undra hur de ska se skillnad på stora I och lilla l. De är helt underbara.
Mona vill gärna utvidga sin verksamhet i skolorna och rekommenderar rollen som moffar. Trots att den är helt oavlönad.
-- Självklart, jag får inte ens ett busskort.
Däremot får hon dela skratt och glädje och språkliga framsteg med barnen. Det är belöning nog.
Vist-Landeryds rödakorskrets har 424 medlemmar och cirka 60 frivilligarbetare. Vid årsmötet nyligen lämnade Birgitta Zollner över ordförandeskapet till Berit Ståhl, f d arbetskamrat på Posten och på senare år informations-chef för Östergötland, Sörmland och Gotland.
Efter omorganisationen letar hon nytt jobb och vill varva det med frivilligarbetet för Röda Korset. En fem sidor lång verksamhetsberättelse och ett 20-tal punkter på en verksamhetsplan visar vad man sysslar med i kretsen.
-- Tack för tårtan, som gav extra energi. Nu ska vi ut och jobba!
tårttips, tack!