Nils Häggquist

Linköping2005-01-19 00:00

q Hedersmedlemmen i B17 Kamratförening Nils Häggquist har lämnat sin jordiska tillvaro. Beskedet om bortgången kom som en smärtsam påminnelse om livets gång för oss alla som stod Nils nära.

Nils var en av de 28 som genomförde restaureringen av flygplan 17 239 "Blå Johan" till flygbart skick inför Saabs 60-årsjubileum år 1997. Nils hade grundläggande erfarenheter från flygplanets tillkomst alltsedan sin anställning vid ASJA som senare blev stommen i Saab. Praktik varvad med studier kännetecknar den målmedvetenhet, som förknippas med Nils karriär inom företaget.

I sin befattning som verkstadsingenjör i serieverkstaden och som ansvarig verkstadschef för utvecklingen av limverkstaden drog Nils det tunga lasset när det gällde tillämpning och vidareutveckling av limtekniken. Internationella kontakter och tjänsteuppdrag utomlands blev vardagsgöra under den mest hektiska tiden.

Behovet och viljan att aktivt få känna av luftkrafterna tillgodosåg Nils genom sitt medlemskap i Linköpings flygklubb, där han som pilot flög flygplan av typ Piper och Cessna. Hans bestämda uppfattning att det inte finns något bättre sätt att få avreagera sig en slitsam dags vedermödor än att få vistas några minuter i "lufthavet", den delar vi med honom.

Intresset för bevarande och underhåll av äldre flygplan var påfallande hos Nils. Redan i början av 1980-talet väckte dåvarande chefen för Flygvapenmuseum Axel Carlesson tanken att restaurera en SK 9 utrustad med flottörer att vara klar den 8 mars 1984 i samband med invigningen av museet. Restaureringen utfördes av Nils och undertecknad, under ledning av Karl-Erik Gustavsson. Framgången medförde sedan att han engagerades i restaureringen av Spitfire. Utifrån dessa kvalifikationer var det ingen tillfällighet att Nils ombads medverka i genomförande av "Projekt B17".

Under det år som restaureringen av B17 verkställdes var Nils en betydelsefull tillgång. Han hade sparat blyertsanteckningar och skisser sedan slutet av 1930-talet knutna till prototypen L10 som sedan blev B17. Bland annat hade han ett underlag som beskrev hur man med enkla medel kunde prova bromsförmågan hos flygplanets huvudhjul.

Vi vill också minnas "Nisses hörna" i vårt medlemsblad "B17-bladet" där han gav omvärlden en inblick i hur tekniken var på 1940-talet och hur den sedan utvecklades.

År 1998 bildades B17 Kamratförening där Nils blev kassör, ett uppdrag som han skötte med stor noggrannhet ända tills han lämnade Stjärnorp och Östergötland för bosättning i Mörlunda. På sin 80-årsdag blev Nils Hedersmedlem i B17 Kamratförening.

Vi vill minnas Nils som den hederlige, kunnige, entusiastiske, målmedvetne medarbetaren och vännen. Vi delar saknaden med Dagny, barn och barnbarn med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om