Nu väntar en karriär som pensionär

-- Jag har jobbat stenhårt i 40 år. Nu ska jag ha roligt, fastslår Anita Bråkenhielm, avgående landshövding i Kalmar län.

Linköping2002-03-01 06:25

Hon är inte bara den av Sverige nuvarande landshövdingar som har flest år i ämbetet utan också den enda som bytt län mitt under pågående ämbetsutövning som landshövding. Men i dag är det obönhörligen slut -- då gör Anita Bråkenhielm sin sista arbetsdag på residenset i Kalmar, samma dag som hon fyller 65 år. Sedan ska hon bli privat.

-- Det ska bli skönt. Mina barn får ta över offentligheten i stället, menar mamman till Anna Bråkenhielm, kvinnan bakom tv-bolaget Strix, samt Per Bråkenhielm, regionchef i dataföretagskoncernen Systeam.

Prostdottern Anita Bråkenhielm, född och uppvuxen i Jönköpings län, är i botten läkare och gynekolog. Efter utbildningen i Lund arbetade hon bland annat på lasaretten i Kalmar och Eksjö innan hon 1971 blev överläkare på Vetlanda sjukhus. Åtta år senare återfanns doktor Bråkenhielm i riksdagen för moderaterna och Jönköpings län.

Övade sig i Kristianstad

-- Det bara blev så. Jag halkade in i politiken på ett bananskal. Fick ett uppdrag som bara växte och plötsligt var jag i riksdagen. Jag har alltid varit sådan att får man ett förtroende så ställer man upp, förklarar Anita Bråkenhielm.

Efter de nio i och för sig roliga åren i riksdagen, kändes det dock mycket bra att få övergå till ämbetsmannabanan 1990. Året då Anita Bråkenhielm utsågs till HM Konungens befallningshavare i Kristianstad län. Sex år senare slogs de båda Skåne-länen Kristianstad och Malmö ihop till ett och småländskan Anita erbjöds att "flytta hem" och bli landshövding i Kalmar. En utmaning, förstås. Fast hon var tacksam för att hon hade fått chansen att "öva först" under de sju åren i Kristianstad.

Att sammanfatta de 13 sammanlagda landshövdingeåren med några få ord är inte lätt. Men:

-- Det har varit mycket roligt, spännande men också tidvis dramatiskt. Inte minst länssammanslagningen i Skåne och all diskussion om förändringarna av den statliga verksamheten. Det har också varit oerhört tufft. Framför allt på grund av för lite resurser och för mycket arbetsuppgifter.

Hon tycker dock att landshövdingeämbetet är en mycket bra institution.

-- Därför att den drivs av en politiskt oberoende man eller kvinna ute i landet, inte från Stockholm. Den opolitiska statusen gör ju också att man har mycket stora frihetsgrader och åtnjuter ett förtroende som man verkligen kan åstadkomma något med.

Den egna insatsen i ämbetet vill hon inte gärna betygsätta.

-- Man åstadkommer i alla fall ingenting utan sin medarbetare. Det är dom som gör jobbet, hävdar Anita Bråkenhielm bestämt.

Hon kan dock sträcka sig så långt som att det mest bestående och märkvärdiga som inträffat under hennes landshövdingeperiod i Kalmar, och som hon engagerat sig mycket personligen i, har varit att få upp södra Ölands unika kulturlandskap på Unescos, FN:s, världsarvslista, vilket lyckades i slutet av år 2000. Fast någon lätt resa var det inte.

Hittat en balansgång

-- I ett landskap som det öländska, där de intressantaste fornlämningarna finns i de intressantaste naturmiljöerna, är det mycket lätt att kraven på att bevara naturvärdena kolliderar med kravet på att vårda kulturvärdena. Ett annat problem är att naturvården för närvarande får relativt mycket pengar medan kulturmiljövården inte får några pengar alls, och då blir det lätt en obalans. När det gäller södra Ölands kulturlandskap har vi i alla fall lyckats finna en bra balansgång, tycker Anita Bråkenhielm.

Läkare, politiker, landshövding. Att ha fått haft tre olika yrkeskarriärer har varit oerhört stimulerande och utvecklande för personligheten, menar hon:

-- Det är nyttigt både för en själv och omgivningen att börja om på nytt ibland.

Icke förty ser Anita Bråkenhielm fram emot att nu få inleda det hon kallar sin fjärde karriär -- som pensionär:

-- Vi ska göra en massa roligt ihop, maken och jag. Först och främst vårda familjen. Sedan sköta vår trädgård, resa, läsa och engagera oss i musik och kultur på Öland där vi numera bor. Och bäst av allt -- njuta av att själva få bestämma över almanackan.

Fyller: 65 år den 1 mars 2002.

Familj: maken Leif Dahlman, barnen Anna och Per, två barnbarn.

Bor: Köpingsvik på Öland utanför Borgholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om