I morgon, fredagen den 29 juli, självaste Olofsdagen, fyller Olle Olsson 90 år. Han är född på Lakviks järnvägsstation i Björsäters socken, där hans far och farfar varit föreståndare för järnvägs- och poststationen, den senare även schaktmästare vid järnvägsbygget Västervik-Bersbo.
Redan tidigt visade Olle intresse för tåg och post. Han lärde sig bland annat hantera järnvägens telegrafapparat efter morsesystemet, en kunskap som än i dag inte är glömd.
Efter småskolan och två-årig folkskola i hemsocknen tenterade Olle till Linköpings högre allmänna läroverk, nuvarande Katedralskolan, där han avlade sin studentexamen 1935 efter nio års studier. Nu gällde det jobbet och framtiden. Av Olles bägge favoritintressen, post och järnväg, bjöd endast ett en möjlighet till utbildning det året. Ansökan gick därför till Posten, dit Olle kallades för psykotekniska prov. Utfallet av dem medförde, att han antogs till elev i postverkets treåriga assistentkurs. Den började med en avskräckande jobbig utbildning i ämnet postortskunskap, med inlärande av namn och geografiska placeringar av 4500 inrikes och något senare utrikes postorter. Ämnet "postgeografi" försvann ur utbildningen i allt väsentligt genom införandet av postnumren 1968.
Efter avslutad teoretisk utbildning 1938 började Olle praktisk tjänstgöring på olika postkontor -- även fältpostkontor vid finska och norska gränserna.
De längsta tjänstgöringsperioderna har han verkat som biträdande chef vid postkontoret i Östersund, som postinspektör och driftchef vid dåvarande postdirektionen i östra postdistriktet och slutligen som postmästare i Linköping. Olle säger sig alltid ha trivts med sin 45 år långa postala anställning.
Den dag Olle firar sin 90-årsdag har han varit pensionär i 25 år. När han i sin ungdom började i Posten var brevskrivandet nästan den enda förekommande korrespondensformen. Omkring 16 procent av postens samlade brevmängd var då privatbrev mot i dag 4 procent. Olle fick redan 1940 en brevvän. Hon var norska och studerade vid universitetet i Oslo. Breven dem emellan blev bärare av många tankar och ömma ord, som förde till att brevvännerna gifte sig 1942. Detta kunde ske efter mycken kamp med olika tillståndmyndigheter. Det var krig!
Olles hustru lämnade honom för en bättre värld 2004 efter 62 års äktenskap.
Pensionären sysslar nu med att ordna den efterlämnade ovanligt stora brevmängden från 1940- och 1950-talen. Inte minst skrev oroliga mödrar från båda sidor om riksgränsen flitigt i början av det unga äktenskapet.
Födelsedagen firas med en resa på museijärnvägen Risten-Lakvik och med lunch för familjen på järnvägsstationen i Lakvik. Efterföljande kaffe med tårta intas på släktgården i Solvik i Björsäters socken. Gården köptes av Olles farfar 1891 och där bor i dag den äldste av Olles tre söner med sin familj. Olle själv bor alltjämt i sitt hem från 1963 på Orrgatan i Linköping.